in

Golfammattilainen Sanna Nuutinen tähtää huipulle

Golfari Sanna Nuutinen päätti jo yläasteikäisenä, että hänestä tulee isona golfammattilainen. Nyt hän on yksi Suomen parhaista golfareista.

Sanna Nuutinen
Sanna Nuutinen Golf

Golfari Sanna Nuutinen päätti jo yläasteikäisenä, että hänestä tulee isona golfammattilainen. Nyt hän on yksi Suomen parhaista golfareista ja tähtäämässä olympialaisiin sekä major-turnauksiin haastamaan maailman huippuja.

Joskus liekki urheiluun syttyy puoliväkisin. Nuorta Sanna Nuutista kiinnosti enemmän viettää aikaa tallilla hevosten kanssa kuin viheriöllä mailaa heiluttaen.

Nuutisen vanhemmat olivat aktiivisia golfareita, jotka halusivat myös jälkikasvun mukaan perheen yhteiseen harrastukseen. Nuori heppatyttö saatiin kentälle uhkailemalla ratsastustuntien loppuvan, jos golftreenit eivät maistu. Innostus kilpailemiseen syttyi kuitenkin nopeasti.

”Jo silloin 11-vuotiaana hiffasin, että voisin pärjätä golfissa. Yläasteella päätin, että haluan ensin Märskyyn urheilulukioon, sitten yliopistoon pelaamaan yliopistogolfia ja sen jälkeen ammattilaiseksi.”

Uuden swingin myötä Suomen parhaaksi naisgolfariksi

Uran alkutahdit kuvaavat hyvin Nuutisen persoonaa. Vahva tahto, periksiantamattomuus ja kova työmoraali tekivät hänestä suunnitelmien mukaisesti golfammattilaisen vuonna 2014, kun hän valmistui urheilupsykologian kandidaatiksi Yhdysvalloissa.

”Haluan aina olla tosi hyvä siinä, mitä teen. Se on minulla vahvasti sisäänrakennettu juttu. Golf on kaikkea muuta kuin tasaista. Lisäksi lajissa voi aina kehittyä ja oivaltaa, joten se tarjoaa riittävän haasteen. Luulen, että olen enemmän koukussa kilpailuun ja itseni kehittämiseen kuin golfiin lajina.”

Vaikka Nuutinen menestyi haastajakiertueella ja saavutti paikan naisten Euroopan-kiertueelle kaudelle 2017, kehitysvauhti ei vastannut kunnianhimoa. Seuraavalle tasolle eteneminen edellytti isoa päätöstä, valmentajan vaihtoa. 

Valmentajaksi löytyi meritoitunut David Da Silva apunaan Niklas Dahlgren. Uuden valmennuksen johdolla on kehitetty erityisesti Nuutisen swingiä, josta on haluttu mahdollisimman eleetön ja toistettava.

”Uhrasin paikkani kiertueella ja otin ison riskin muuttaessani tekniikkaa kesken kauden.”

Riski kannatti, sillä viime kesän lopulla kehitystyö on viimein alkanut näkyä myös tuloksissa. Loppuvuodesta 2019 Nuutinen nousi Suomen parhaiten rankatuksi naisgolfariksi.

”Hyvässä lyönnissä kädet eivät kääntyile ja vääntyile, vaan se näyttää ulospäin mahdollisimman eleettömältä. Helppoa se ei todellakaan ole. Swingin muuttamiseen tasaiseksi ja toistettavaksi sanotaan usein menevän kaksi vuotta, ja niin meni minullakin. ”

Solheim Cup ja Tokio 2021

Nuutinen tavoittelee sijoitusta maailman 50 parhaan naisgolfarin joukossa. Nykyinen ranking on reilusti kolminumeroinen, joten matkaa kärkeen on vielä. 

Lyhyemmän aikavälin tavoitteita Nuutiselle ovat paikka Tokion olympialaisiin ja Solheim Cupiin, joka on joka toinen vuosi pelattava Euroopan ja Yhdysvaltojen parhaiden naisgolfareiden välinen turnaus. Miesten puolella vastaava mittelö tunnetaan nimellä Ryder Cup.

”Olin viime kaudella naisten Euroopan-kiertueeen rahalistalla sijalla 21, ja Solheim Cupiin valitaan maanosan 12 parasta naisgolfaria, joista osa tosin pelaa jenkkikiertueella. Solheim Cup on iso tapahtuma ja saa paljon huomiota golfmaissa. Minun pitäisi voittaa yksi Euroopan-kiertueen kilpailu tai saada muutamia mitalisijoja, joiden avulla voisin nousta listalla ylemmäs. Olen ollut jo kerran toinen ja kerran kolmas, joten tavoite on täysin mahdollinen.”

Golfia ja urheilupsykologiaa

Nuutisella on taskussaan myös urheilupsykologian kandidaatin paperit Yhdysvalloista Texas Christian Universitystä. Nuutisen tarkoituksena on jatkaa maisteriopintoihin, mutta ainakin toistaiseksi se saa odottaa.

”Treenaan kahdeksan tuntia päivässä, joten käytännössä kaikki aika menee golfiin. Uimari ei voi uida tai juoksija juosta kahdeksaa tuntia päivässä, mutta golfissa ei ole samanlaisia fyysisiä rajoitteita ajankäytölle. Golfkilpailut ovat arjen mittari, joten harjoittelun määrä ja laatu vaikuttaa suoraan menestykseen.”

Kun peliura aikanaan päättyy, työ valmentajana tai uransa lopettaneiden urheilijoiden auttaminen tuntuisi luontevalta vaihtoehdolta. Nuutinen haluaisi auttaa uransa päättäviä urheilijoita.

”Voisin olla hyvä siinä. Työskentely urheilijoiden kanssa ylipäätään olisi minulle luontevaa, joten luultavasti päädyn jonkinlaiseen valmentajan rooliin.”

Kokemuksien jakaminen kiinnostaa 

Nuutinen on kilpailumatkoilla tai harjoitusleireillä yli puolet vuodesta. Urheilullinen kehityskäyrä on positiivinen ja ura vasta matkalla kohti huippuaan. Mitä yhteistyö yritysten kanssa voisi tarjota?

”Nautin myös golfin bisnespuolesta, sillä se eroaa sopivasti normaalista arjestani. Treenaan paljon, ja sen ympärillä haluaisin tehdä somesisältöä paljon nykyistä enemmän. Tykkään myös kirjoittaa ja pohtia onnellisuutta, elämän tarkoitusta ja oman potentiaalin saavuttamista. Voisin mielelläni kirjoittaa urheilupsykologiasta ja vetää luentoja omista kokemuksistani, myös englanniksi.”

🏆 Haluatko Sannan kumppaniksi?

Kumppanina autat Sanna toteuttamaan unelmansa ja rakennat omaa menestystarinaasi. Tutustu Sannaan ja kumppanuusvaihtoehtoihin alta!

Urheilijat tekevät Polarin teknologiasta helposti lähestyttävää

Sponsoridiilejä aktivisteille, Klæbosta Ski Weeksin lähettiläs