in

Laskulla, verokortilla vai urheilijan rahastoon? Näin hoidat sponsoroinnin ja someyhteistöiden rahaliikenteen

Kaupallinen yhteistyö: FREE.fi

Urheilijan tulot muodostuvat monesta lähteestä: palkinto- ja ottelurahoista, apurahoista ja entistä enemmän myös yhteistyöstä yritysten kanssa. Tässä artikkelissa esittelemme erilaisia tapoja, jolla urheilija voi tulouttaa yhteistyökumppaneilta ja sosiaalisen median yhteistöistä saamiaan korvauksia.


Palkat ja palkkiot verokortilla

Monelle tutuin tapa toimia on lähettää palkan tai palkkion maksajalle verokortti ja tilitiedot. Palkkaa voivat saada esimerkiksi joukkueessa työsuhteisena pelaavat urheilijat ja maajoukkueurheilijat. Palkkioita taas ovat esimerkiksi ottelupalkkiot tai yrityksen maksamat korvaukset, kun niiden saaja ei ole työsuhteessa palkkion maksajaan. 

Aina palkkioiden saaminen verokortilla ei kuitenkaan onnistu, sillä siitä syntyy yritykselle usein lisäkuluja palkanlaskennassa. Moni yritys toivookin yhteistyökumppaneitaan laskuttamaan yhteistyöstä.


Tulot valmennus- tai urheilijarahastoon

Urheilijat voivat rahastoida urheiluun liittyviä tulojaan valmennus- tai urheilijarahastoon, joiden tarkoituksena on tukea urheilijan usein melko lyhyttä uraa ja auttaa taloudellisesti valmistautumaan urheilun jälkeiseen aikaan. Rahastosta voi nostaa verotta rahaa toteutuneita harjoittelu- ja kilpailukuluja vastaan, ja tuloveroa maksetaan vasta kun varat nostetaan käyttöön uran aikana tai sen jälkeen.

Myös sponsoritulot ja yhteistyökumppanuudet voidaan maksaa rahastoon, mutta silloin yhteistyössä on oltava urheilijan ja yrityksen lisäksi lajiliitto. Tällaista sopimusmallia kutsutaan kolmikantasopimukseksi. Omia henkilökohtaisia sometuloja ei siis voi suoraan rahastoida ilman liiton osallistumista sopimuksen solmimiseen. Lisäksi hyväksyttäviksi kuluiksi lasketaan vain suoraan harjoitteluun ja kilpailemiseen liittyviä kuluja, ei varainhankitaan tai yhteistöihin liittyviä kustannuksia.

Laskuttaminen oman yrityksen kautta tai kevytyrittäjänä

Usein yrityskumppanit toivovat, että yhteistyön rahaliikenne hoidetaan laskuttamalla eikä palkkiona verokortilla. Laskuttaminen onnistuu oman yrityksen tai kevytyrittäjäpalvelun kautta.

Monella urheilijalla on oma yritys, yleensä toiminimi tai osakeyhtiö. Yrittäjänä voit tehdä yritystoimintaan liittyviä verovähennyksiä, esimerkiksi ostaa yritykselle kameran tai tietokoneen. Yrittäjänä joudut kuitenkin myös huolehtimaan esimerkiksi arvonlisäverojen maksamisesta, omasta eläketurvastasi sekä kirjanpidosta. Yritystoiminta voi vaikuttaa myös työttömyysturvan saamiseen myöhemmin.

Laskuttaminen on mahdollista myös ilman omaa yritystä. Kevytyrittäjänä voit laskuttaa yrityskumppaneitasi laskutuspalvelun kautta, josta palkka nostetaan ulos verokortilla. Vaikka kevytyrittäjänä et voi tehdä samanlaisia verovähennyksiä kaikissa tapauksissa kuin toiminimellä tai osakeyhtiössä, voit saada verohelpotusta omassa henkilökohtaisessa verotuksessasi. Kevytyrittäjänä et joudu tekemään esimerkiksi yrityksen tilinpäätöstä tai muita kirjanpidollisia tehtäviä.


Tarkemmat ohjeet, muutokset ja linjaukset kannattaa aina tarkistaa Verohallinnon urheilusta saatujen tulojen verotusta koskevista ohjeistuksista.

FREE.fi:n kautta voit laskuttaa kevytyrittäjänä ja toiminimellä

FREE.fi on kotimainen laskutuspalvelu, jonka kautta voit laskuttaa joko kevytyrittäjänä tai toiminimiyrittäjänä. Kun perustat toiminimen FREE.fi:n kautta, sinun ei tarvitse huolehtia veroilmoituksista tai kirjanpidosta.

FREE.fi on 10.fi:n virallinen laskutuspalvelukumppani.




NHL palasi näyttävästi, PostNordista Susiladiesin pääkumppani

Mitkä ovat maailman merkittävimmät sponsorointikohteet ja mitä suomalaiset voivat oppia niiltä?