in

Onko kevytyrittäjyys urheiluseurojen työllistämisen tulevaisuus?

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: FREE.fi

Superpesis-seura Joensuun Mailan ottelutapahtumien henkilöstö työskentelee kevytyrittäjinä. Se on helpottanut seuran arkea ja mahdollistanut myös aiempaa paremman palkan maksamisen.


Kevytyrittäjien työllistäminen ratkaisi Joensuun Mailan ottelutapahtumissa monta tapahtumien järjestämisen haastetta. Pesisseura otti rohkeasti härkää sarvista ja päätti uudistaa ottelutapahtumien henkilökunnan työllistämistä FREE.fin kautta.

”Esimerkiksi meidän lipunmyynnissä, kioskeissa ja ravintolassa työskentelevät henkilöt ovat kevytyrittäjiä, eli he laskuttavat oman palkkansa perinteisen työsuhteen sijaan kevytyrittäjinä”, Joensuun Mailan toimitusjohtajana vuosina 2020–2022 työskennellyt Matti Lindholm kertoo.

”Kevytyrittäjien työllistäminen helpottaa arkea, nopeuttaa palkanmaksua ja vähentää paperitöitä, koska FREE.fi hoitaa melkein kaiken meidän puolesta. Sen ansiosta olemme pystyneet maksamaan henkilökunnalle parempaa palkkaa.”

FREE.fin osastopäällikkö Sampo Kurttilan mukaan sekä yrityksissä että urheiluseuroissa kevytyrittäjien työllistämisen hyödyt perustuvatkin ennen kaikkea helppouteen ja kannattavuuteen.

”Olemme kollegoideni kanssa puhuneet paljon urheiluseurojen päättäjien kanssa siitä, kuinka helppoa kevytyrittäjän työllistäminen todellisuudessa on. Kevytyrittäjän työllistäminen on huomattavasti vaivattomampaa kuin perinteiseen työsuhteeseen työllistäminen, jonka lisäksi palkanmaksu on helppoa ja kannattavaa seuroille ja yrityksille, eikä byrokratiaa ole.  Urheiluseuroille me mahdollistammekin huomattavasti kevyemmän palkka- ja taloushallinnon, minkä lisäksi kevytyrittäjyys kannustaa seuralle työskenteleviä henkilöitä kokeilemaan yrittäjyyttä.” 


Kevytryrittäjyys tuo joustoa

Myös palkkojen neuvotteleminen seurojen ja kevytyrittäjän välillä on helppoa, Kurttila kertoo.

”Kaikki perustuu vapaaseen sopimiseen. Kustannus yritykselle on tasan tarkkaan sama summa, jonka kevytyrittäjä tekemästään työstään laskuttaa. Joensuun Mailan ottelutapahtumissa työskentelee noin 20 kevytyrittäjää ja seura haluaa lisätä tätä toimintaa myös jatkossa.”

Kurttilan mukaan JoMan henkilökunta on ollut erityisen tyytyväinen siihen, kuinka helposti kaikki on sujunut.

”Siellä saattoi aluksi olla kysymyksiä liittyen siihen, miten palkanmaksu tulee toteutumaan ja mitkä ovat seuran työntekijöiden velvollisuudet siihen liittyen. Lisäksi heitä askarrutti, että minkälainen työmäärä on kevytyrittäjillä, kun he ottavat käyttöönsä FREE.fin.”

Loppujen lopuksi seurassa oltiinkin innostuneita nimenomaan siitä, että ottelutapahtumissa työskentelevien tarvitsi vain rekisteröityä FREE.fin käyttäjiksi.

”Joensuun Maila ilmoitti meille kerran kuussa palkkasummat, ja me lähetimme heille laskun siitä. Kaikki oli siinä, eikä minkäänlaista ylimääräistä säätöä tarvittu. Aikaisemmin heilläkin oli näiden noin 20 henkilön palkanlaskentaa, tulorekisteri-ilmoituksia ja verojen maksua. Nyt kaikki se ulkoistettiin pois. Tämä on myös sellainen asia, jonka me haluamme omassa toiminnassamme tuoda esille. Me FREE.fillä teemme oikeastaan kaikki palkanmaksuun liittyvät velvoitteet yritysten, seurojen ja myös kevytyrittäjien puolesta, Kurttila linjaa.


Parempaa palkkaa kevytyrittäjille

Kevytyrittäjyyden iso etu seuroille on helppouden lisäksi myös siinä, että tapahtumissa työskenteleville kevytyrittäjille maksetaan vain ja ainoastaan tehdystä työstä. Ja kun seuran paperityöt vähenevät, pystytään maksamaan myös parempaa palkkaa.

”Kun yritys tai seura työllistää kevytyrittäjiä, he samalla ulkoistavat palkkahallintonsa ja palkanlaskennan FREE.fille, mikä mahdollistaa sen, että he pystyvät maksamaan parempaa palkkaa kevytyrittäjinä toimiville henkilöille”, Kurttila täsmentää.

Joustavuus on myös iso plussa, koska seurat voivat itse resursoida sitä, kuinka paljon henkilökuntaa milloinkin tarvitaan ja kutsua henkilöitä töihin tarpeen mukaan.

”Joensuun Mailallakin on se tilanne, että kaikkiin tapahtumiin ei tarvitse palkata kaikkia listoilla olevia henkilöitä. He voivat esimerkiksi arkipäivän otteluun ottaa tarvittavan määrän henkilöitä töihin ja toisin päin kiireisempään iltaan ottaa enemmän henkilökuntaa töihin.”

Kurttilan mukaan on yhteiskunnallisestikin merkittävä asia, että ihmiset pääsevät kokeilemaan yrittäjyyttä.

”Kevytyrittäjyys sopii erinomaisesti myös sivutoimiseen työskentelyyn. Esimerkiksi henkilö voi olla täyspäiväisesti muissa töissä mutta haluaa tehdä urheiluseurassa sivutoimisesti töitä. Siihen tarkoitukseen FREE.fi toimii erinomaisesti. Lisäksi kevytyrittäjyys toimii todella hyvin heille, jotka haluavat tehdä keikkatyötä useampaan eri paikkaan alasta riippumatta. Tämä avaa ihmisille uusia ovia erilaisiin tulonlähteisiin.”

Ihmiset tuntevat kevytyrittäjyyden mahdollisuudet entistä laajemmin. Tilastokeskuksen mukaan kevytyrittäjien määrä on kasvanut jopa kymmenen prosentin vuositahtia. Vuonna 2020 kevytyrittäjiä oli jo yli 44 000.

”Se saattaa olla monille kuitenkin uusi asia, kuinka helposti tämä kaikki käy. Tällä hetkellä puhutaan esimerkiksi paljon siitä, kuinka yrittäminen on Suomessa vaikeaa. Ihmisille tulee usein isona yllätyksenä, kuinka helppo meille on tehdä käyttäjätunnus, kuinka nopeasti meidän kauttamme saa lähetettyä ensimmäisen laskun ja kuinka helposti rahat tulevat meidän kauttamme tilille”, Kurttila kertoo.

Tutustu FREE.fin mahdollisuuksiin urheiluseuroille!

Teksti: Henri Havusela

Yhteisöt, nopeat reaktiot ja muut urheilumarkkinoinnin sometrendit 2023 – nappaa vinkit urheilijoille ja markkinoijille!

Urheilumarkkinoinnin UKK: Mitä urheilumarkkinointi on?