in

Sata parhaiten ansaitsevaa urheilijaa tienasi 3,6 miljardia dollaria

Image credit IPTL World

Forbesin odotettu lista maailman sadasta eniten tienaavasta urheilijasta on taas julkaistu. 

Listan kärjessä on tänä vuonna Sveitsin tennisässä Roger Federer 106,3 miljoonan dollarin tuloilla. Viime vuoden ykkönen, jalkapalloilija Cristiano Ronaldo, jäi toiseksi reilun miljoonan dollarin erolla (105 miljoonaa). Kolmanneksi listalla ylsi Lionel Messi (104 miljoonaa).

Federer on ensimmäinen tennispelaaja vuodesta 1990 ylläpidetyn listan kärjessä. Hänen tuloistaan palkinto- ja turnausrahoja oli 6,3 miljoonaa, loput sata miljoonaa tulivat erilaisista sponsori- ja mainostuloista. 

Forbesin mukaan vain Tiger Woods ja Federer ovat onnistuneet rikkomaan 100 miljoonan dollarin rajapyykin vuosittaisissa sponsorituloissa. 


Suuret palloiluliigat ja isot yksilölajit kärjessä

Tulolistan lajivalikoima on kapea. Kovimmat tienaajat ovat suurista palloiluliigoista ja tenniksen ja golfin kaltaisista, globaalisti suosituista yksilölajeista.

Sadan kovatuloisimman urheilijan listalla on eniten NBA-pelaajia (35 urheilijaa). Jenkkifutisliiga NFL:n pelaajia listalle päätyi 31, kun viime vuonna heitä oli listalla 19. 

Jalkapalloilijoita listalle ylsi 15, tennispelaajia 6, nyrkkeilijöitä 4, golfareita 4 ja autourheilijoita 3. Lajiensa ainoina edustajina listalle ylsivät kriketinpelaaja Virat Kohli ja vapaaottelija Conor McGregor.

Listalle ei tänä vuonna päätynyt yhtään NHL-pelaajaa.


Sponsoritulot muodostivat vajaan kolmanneksen koko potista

Yhteensä listan urheilijat tienasivat 3,6 miljardia dollaria, mikä on 9 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Vajaa kolmannes tuloista, 1,1 miljardia, tuli erilaisista yhteistyösopimuksista. Kasvua sponsorituloissa oli edellisvuoteen verrattuna 11 prosenttia.

Vaihtelua sponsoritulojen määrässä oli runsaasti. Federerin sadan miljoonan dollarin sponsoritulot olivat omaa luokkaansa. Hänen perässään ovat Tiger Woods ja LeBron James, 60 miljoonalla dollarillaan. Vähiten sponsorituloja oli listan sijalla 37 olevalla NFL-pelaaja Grady Jarrettilla, 50 000 dollaria. 

Urheilijoista 51 kappaletta on Niken sponsoroimia. Adidaksen yhteistyöurheilijoita listalla oli 16. PepsiCon brändit Gatorade ja Mountain Dew olivat sponsoreina kolmellatoista urheilijalla.


Vain kaksi naista sadan kärjessä

Silmiinpistävää Forbesin Top 100 -listalla on naisten vähäisyys. Tämän vuoden listalle mahtuu vain kaksi naista, tennispelaajat Naomi Osaka ja Serena Williams

Osaka sai turnausvoittorahaa 3,4 miljoonaa dollaria ja nettosi 34 miljoonaa dollaria yhteistyösopimuksistaan muun muassa Niken, Nissanin ja Procter & Gamblen kanssa. Kokonaisansiolistalla hän on sijalla 29. Williams on listan sijalla 33, hänen yhden vuoden ansionsa olivat 36 miljoonaa. 

Jos urheilijoiden ansioita vertaillaan sponsoritulojen mukaan, Osaka nousee listan sijalle 8 ja Williams sijalle 9. 


Miten korona vaikuttaa tuloihin?

Forbesin lista julkistetaan aina kesän kynnyksellä. Näin ollen koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo joidenkin urheilijoiden tuloissa. Lajeittain jaoteltuna kumulatiivisia ansiotaan kasvattivat erityisesti jenkkifutis ja tennis. Pahiten koronavirus lohkaisi baseball-pelaajien ansioista. 

Kesän 2021 lista voi olla hyvin erilaista luettavaa. Moni sarja on vasta suunnittelemassa paluuta koronatauolta, ja monia tärkeitä turnauksia on peruttu. Esimerkiksi tennistähtien otteluansiot tulevat todennäköisesti laskemaan, kun monen ison turnauksen kohtalo on vielä vaakalaudalla.

Mielenkiintoista on seurata, mikä on sponsorien reaktio ja kuinka paljon yhteistyökuvioissa tullaan säästämään. Vai nähdäänkö uusia isoja panostuksia nyt, kun urheilijoilla on aikaa muuhunkin kuin urheiluun?

Lue lisää Forbesin listasta täältä ja täältä.

Carl Lindbom – Susijengin haastajasta yritysjohtajaksi

Sasu Salin – superpositiivinen vegeruokaa loihtiva koripalloilija