in

Jeremy Hakala – Perinteikkään menestyslajin moderni jatkaja

Melonta on yksi Suomen olympiahistorian menestyksekkäimmistä lajeista. Ylöjärveläinen 25-vuotias ratameloja Jeremy Hakala on yksi Suomen olympiatoivoista.

Melonnalla on Suomessa vahvat perinteet. Sinivalkoiset värit ovat olleet mukana yhtä vaille kaikissa olympialaisissa vuodesta 1936 lähtien. Vain Rion vuoden 2016 olympialaisissa ei suomalaisia nähty.

Helsingin olympialaisissa 1952 Suomi oli maailman paras melontamaa kuudella mitalillaan. Seuraavaa olympiavoittoa saatiin odottaa vuoteen 1992 asti, kunnes Mikko Kolehmainen meloi olympiakultaa. 

Miesten puolella on sittemmin ollut sittemmin hiljaisempaa, mutta naisissa Anne Rikala ja Jenni Mikkonen pitivät suomalaisten olympialippua yllä läpi 2000-luvun aina Lontoon vuoden 2012 olympialaisiin asti. 

Melonta on fyysisesti erittäin vaativa laji

Pyöreät 100 SM-tason mitalia, loputon taistelutahto ja palava halu nostaa suomalainen melonta jälleen olympiamenestykseen. Ylöjärveläinen 25-vuotias Jeremy Hakala on yksi Suomen olympiatoivoista. Melonta kulkee suvussa, sillä isä Jyrki Hakala meloi Moskovan olympialaisissa hienosti 10:nneksi ja toimii nyt poikansa henkilökohtaisen valmentajana.

”Haluan tuoda oman osani suomalaiseen melontatarinaan ja huolehtia siitä, että melontamenestystä tulisi myös jatkossa. Kyllä sekin on yksi iso motivaattori, että haluan saavuttaa enemmän kuin isäni.” 

Ratamelonnassa pärjääminen edellyttää paljon harjoitusta: voimaa, nopeutta ja kestävyyttä. Harjoituksissa urheilijat vedetään äärirajoille, eikä oksentaminen harjoitusvedon päätteeksi ole lainkaan tavatonta. Olennainen osa lajia onkin se, kuinka paljon epämukavaa oloa ja suoranaista tuskaa pystyy sietämään kilpailun aikana.

”Haluan nähdä, kuinka tiukille voin itseni laittaa. Eniten tässä hommassa kiehtoo se tunne, kun kaikki natsaa kohdilleen ja saa kokea, miten kovaa veden päällä pystyy omin voimin liikkumaan. Silloin tuntuu, että lentää veden päällä koko kilpailumatkan.”

Suomesta on mahdotonta löytää ympärivuotisia olosuhteita, joten olympiaryhmälle kertyy vuosittain yli 150 leiripäivää. Hakala on harjoitellut ammattimaisesti vuodesta 2012 lähtien.

”Laji on mennyt ammattimaisempaan suuntaan koko ajan. Suomi on antanut vähän tasoitusta, kun meillä ei ole ollut resursseja leirittää isolla volyymillä. ”

Olympiapaikka ratamelonnassa tarkoittaa aitoa mahdollisuutta mitaliin

Melonnassa on tarjolla yhteensä 254 olympiapaikkaa, joista Hakalan lajille, eli miesten kajakkimelonnalle varattuja paikkoja on yhteensä 60.

”Olympiakulta ja maailmanmestaruus ovat päätavoitteeni. Realistisesti olympiavoitto on saavutettavissa 2024 tai 2028 olympialaisissa. Melonnassa on sellainen piirre, että olympialaisiin on vaikeampi päästä kuin siellä menestyä. Kaikilla olympiapaikan lunastaneilla on realistinen mahdollisuus mitaliin.”

Olympiaunelma oli lähellä jo viisi vuotta sitten, kun paikka Rion vuoden 2016 olympialaisiin jäi vain muutaman sekunnin päähän. Hakala ja hänen kaksikkoparinsa Miika Nykänen jäivät Euroopan maanosakarsinnoissa kuudenneksi. Kakkossijalla olisi saanut olympiapaikan. 

”Olin melojaksi silloin vähän nuori. Ajallisesti hävisimme olympiapaikan 3-4 sekunnilla. Se on 1000 metrin kilpailumatkalla pitkä aika, mutta toisaalta tuollainen ero voi olla päivän kunnostakin kiinni. Esimerkiksi maailmancupissa olemme pystyneet voittamaan olympialaisissa menestyneitä pareja. Lisää treeniä ja harjoitusvuosia vain, se kyllä riittää olympialaisiin.”

Haluatko Jeremyn kumppaniksi?

Kumppanina tuet urheilijaa menestyksen tavoittelussa, saat viestisi ja brändisi näkyville ja pääset osaksi ainutlaatuista urheilutarinaa.

Tutustu Jeremyyn ja kumppanuusvaihtoehtoihin alta!

Sponsoridiilejä aktivisteille, Klæbosta Ski Weeksin lähettiläs

Painonnostaja Laura Liukkonen – Puhdasta voimaa