in

Rentan urheilukumppanuudet kasvattavat bisnestä ja puhuttavat työmailla

nico_tiihonen_renta_urheilumarkkkinointi_sponsorointi
Konevuokraamo Renta tukee myös junioriurheilua. Rentan Nico Tiihonen (oik.) ojentaa pallon takaisin peliin.

Konevuokraamo Renta tekee urheilusponsorointia laajalla skaalalla juniorijoukkueista maajoukkueurheilijoihin. Suurten urheilupanostusten taustalla ovat selkeät liiketoiminnalliset perusteet.

Uuden brändin haasteena on aina tunnettuuden ja uskottavuuden vahvistaminen. Vuonna 2016 perustetun Rentan logoja näkyy katukuvassa joka puolella, mutta niitä ei aina osata yhdistää toivotulla tavalla yrityksen liiketoimintaan: koneiden, työmaatilojen ja telineiden vuokraamiseen.

Siksi urheilukumppanuudet ovat varsinkin Suomessa Rentan markkinoinnin kulmakiviä. Yrityksen Suomen-markkinoinnista vastaavan Nico Tiihosen mukaan tunnetut urheilijat ovat hyviä kasvattamaan tunnettuutta, inhimillistämään brändiä ja vakuuttamaan Rentan olevan luotettava toimija.

”Laaja näkyvyys vahvistaa sitä viestiä, että olemme suuri, koko Pohjoismaat kattava ketju. Nyt tämä kuulostaa jo arkiselta, mutta vielä pari vuotta sitten asemamme oli hyvin erilainen”, Tiihonen pohjustaa.

Urheiluun panostamisen taustalla ovat myös selkeät liiketoiminnalliset syyt, sillä yritys vuokraa tuotteitaan rakennustyömaiden lisäksi esimerkiksi festivaaleille ja urheilutapahtumiin.

”On luonnollista, että olemme niissä mukana myös sponsorina. Kun suomalainen urheilu menestyy ja kiinnostaa, tulee myös lisää tapahtumia, jolloin myös kaltaisemme konevuokraamon palveluita tarvitaan enemmän.” 


Kumppanuuksista halutaan pitkäjänteisiä

Urheilumarkkinointi on Rentalle laaja kokonaisuus, joka ulottuu valtakunnallisista palloilusarjoista yksilöurheiluun ja paikallisiin juniorijoukkueisiin asti. Talon sisällä Rentan urheilukerhot juoksusta jääkiekkoon liikuttavat henkilöstöä, ja kun myyjät menevät työmaille, Rentan tukemien urheilijoiden kuulumiset ovat vallitsevan säätilan ohella luonteva puheenaihe. 

Erilaisia urheilukumppanuuksia on niin paljon, että Tiihosen on jopa vaikea muistaa kaikkia. Jokaiseen kumppanuuteen liittyy kuitenkin myös kaupalliset perusteet sekä halu olla kiinteä osa paikallisyhteisöä.

”Meidän maailmassamme kyläyhteisö rakentuu niin, että siellä on Posti, pankki, ruokakauppa ja Renta.”

Team Renta

Yksi urheilukumppanuuksien kärjistä on Team Renta, joka koostuu eri lajien tunnetuista urheilijoista. Yhteydenottoja urheilijoilta tulee jatkuvana virtana, mutta ketä tahansa tiimiin ei kelpuuteta. 

Urheilijavalinnat ovat Rentalle rekrytointeja siinä missä muutkin työntekijät, joten kotiasioiden täytyy olla kunnossa. Päihteettömyys on itsestäänselvyys, mutta urheilijalla täytyy olla myös työ- tai opiskelusuunnitelma urheilun ulkopuolella. 

”Mielestäni on vastuullista ohjata kumppanuuksia ja urheilijoidenkin ajattelua elämän tasapainottamiseen. Jos ura katkeaa yllättäen syystä tai toisesta, on tärkeää, ettei aivan kaikki olisi kiinni urheilussa.”

Rentan tavoitteena on rakentaa pitkäjänteisiä kumppanuuksia niin urheilijoiden, seurojen kuin liigojen kanssa.

”Jos olisimme mukana vain yhden kauden, saisimmeko rakennettua siinä ajassa yhteistyön, joka muistetaan ja jota hyödynnämme tehokkaasti?”


Tarinankerrontaa somessa

Renta rakentaa urheilusisältönsä lähinnä omiin ja urheilukumppaneiden sosiaalisen median kanaviin, joiden analytiikkaa seurataan aktiivisesti. Lisäksi tunnettuuden kehittymistä ja brändin näkyvyyttä seurataan valtakunnallisesti Sponsor Insightin tutkimusten avulla. 

Kesällä yleisurheilu oli kovassa nosteessa, joten esimerkiksi juoksija Topi Raitanen ja korkeushyppääjä Ella Junnila olivat aktiivisesti esillä Rentan kanavissa.

”Somessa on helpoin kertoa tarinoita. Kun myös urheilijat kertovat yhteistä tarinaamme, se syventää kumppanuutta. Hyvin vähän olemme missään muualla kuin somessa. Esimerkiksi lehtimainontaa emme tee lähes lainkaan. Koska sitä ei voi mitata, tuntuu turhalta laittaa rahaa siihen bingoon.”


Case Renta Challenge

Yksi yrityksen omien kanavien sisältöideoista on Renta Challenge -videosarja. Haastevideoissa kilpaillaan ainakin osittain leikkimielisesti urheilijan omassa lajissa, mutta Rentan laatimilla säännöillä.

Videoiden on tarkoitus olla kevyitä ja viihdyttäviä sisältöjä, joissa on mukana myös luontevaa tuotesijoittelua. Toistaiseksi haaste on ehditty toteuttaa vain Topi Raitasen kanssa, sillä koronapandemian vuoksi kuvauspäiviä ei ole voitu järjestää.

Raitasen viimesyksyinen haastevideo vaati heittäytymistä myös Tiihoselta, kun Rentan edustajaksi suunniteltu kilpailija joutui perumaan osallistumisensa viime hetkillä.

”Kun siinä mietin, että kukahan lähtisi juoksemaan, niin aika nopeasti löysin vastauksen peilistä. Mutta oli siinä se hyvä puoli, että koska osallistuin itse, voin nyt vaatia samaa keneltä tahansa”, Tiihonen nauraa. Oura ja UFC yhteistyöhön, Kansallisen liigan lanseeraukselle palkinto

Erkki Alaja: Maljapuhe Olympiakomitean tulevalle puheenjohtajalle