in

Suutarin siskokset kuvaavat hiihtosuunnistusta sudokuksi suksilla

Suutarin siskokset – Sudokua suksilla

Suutarin siskokset ovat maajoukkuetason hiihtosuunnistajia ja kotoisin mm. kauraa ja härkäpapua viljelevältä luomutilalta Kouvolasta. Siskoksista vanhempi Mirka on kiertänyt maailmancupia jo vuodesta 2016 lähtien. Palkintokaapissa komeilevat jo muun muassa viestin MM- ja EM-kulta sekä sprintin EM-hopea. Kolme vuotta nuorempi Tuuli tulee vauhdilla perässä. Hän on nuorten maailmanmestari ja kerännyt yhteensä kahdeksan junioreiden MM-mitalia.

Hiihtosuunnistus on tullut sisaruksille verenperintönä. Heidän tätinsä on lajin maailmanmestari, ja äitikin kiersi kaksi vuotta maailmancupia.

”Täytyy myöntää, että perhe on vaikuttanut paljon lajivalintaamme ja pienenä kiersimme koko perheen voimin paljon sekä suunnistus- että hiihtokilpailuissa. Hiihtosuunnistuksesta innostuin todella kokeiltuani siskon ensimmäistä maajoukkueasua”, Tuuli kertoo.

Hiihtosuunnistus vaatii kovaa kuntoa ja hyviä hoksottimia

Suutarit kuvaavat hiihtosuunnistusta sudokuksi suksilla: samaan aikaan pitää hiihtää kovaa ja ratkaista päättelytehtäviä, joiden tavoitteena on löytää oikea suunta ja mahdollisimman tehokas reitti perille. 

”Maastohiihdossa urheilijat tietävät aina ennakkoon reitin ja saavat käydä sen katsomassakin. Meidän lajissamme tuo ennakkotieto on otettu pois, kun kartan saa 15 sekuntia ennen lähtöhetkeä. Kisoissa hiihdetään tampparilla ajettujen luistelu-urien lisäksi noin metrin levyisillä kelkkaurilla, joilla hiihtäminenkin on paljon haastavampaa”, Mirka kertoo.

Laji eroaa perinteisestä hiihdosta myös siten, että reitiltä saa luvan kanssa oikaista umpihangen puolelle sekä juosta sukset kädessä. Yksi lajin viehätyksistä onkin riskin kanssa tasapainoilu.

”Hangen puolella saattaa lumi pettää alta ja vauhti tyssää siihen. Usein joutuu miettimään, kuinka kovaa uskaltaa laskea, sillä kesken alamäen saattaa olla risteyksiä, joissa joutuu tekemään 90 asteen käännöksiä.”, Mirka kertoo.

Vuonna 2019 hiihtosuunnistus otettiin mukaan opiskelijoiden talviurheilukilpailuihin universiadeihin. Opiskelijakilpailujen kautta lajia on kehitetty yleisöystävällisempään suuntaan. Stadionohjelmassa on lyhyempiä kisoja, yhteislähtöjä ja takaa-ajoja, jolloin pyöritään enemmän stadionin ympäristössä.

”Kahdet seuraavat MM-kisat ovat opiskelijakisoista tutulla stadionohjelmalla ja nämä matkat sopivat minulle hyvin”, Mirka kuvailee.

Luonnonläheiset miksei-tyypit

Ilmaston lämpeneminen on suuri haaste hiihtosuunnistukselle. Kun luonnonlunta ei ole, kilpailut yksinkertaisesti peruuntuvat. Ilmastonmuutos huolettaa myös Suutareita, ja maatilan kasvateille eettisyys ja kestävä kehitys ovat tärkeitä asioita.

”Maatilalla on nähnyt ja oppinut sen, miten ruoka oikeasti tulee pöytään. Peruskestävyystreeniä on tullut tehtyä pellolla äidin kanssa kiviä keräten”, Tuuli kertoo.

Tuuli opiskelee Rovaniemellä fysioterapeutiksi. Mirkalla on liikuntaneuvojan koulutus ja hän opiskelee nyt Jyväskylässä liiketaloutta. Molempien toiveissa on tulevaisuudessa tuottaa iloa ihmisille liikunnan ja urheilun parissa.

Siskokset ovat helposti innostuvia ja hymyileväisiä, joten erilaiset tempaukset ovat heille ominaisia. Kotoa löytyy esimerkiksi yksipyöräinen, jolla on kätevää kurvata vaikkapa lähikauppaan. 

”Vappuna kysyimme Rovaniemeltä etelään ajellessa Insta-livessä, mitä seuraajat haluaisivat meidän tekevän. He ehdottivat, että kävisimme geokätköilemässä sekä uimassa, ja mehän menimme. Tuollaiset hyvähenkiset heittäytymiset ovat hauskoja. Koska miksei?” Mirka linjaa.

🏆 Haluatko Mirkan ja Tuulin kumppaniksi?

Kumppanina autat urheilijaa toteuttamaan unelmansa ja rakennat omaa menestystarinaasi. Tutustu kumppanuusvaihtoehtoihin alta!

Painonnostaja Laura Liukkonen – Puhdasta voimaa

Omat mediat kiinnostavat urheilijoita, espoolaispanimo tukee näkyvästi baseballia