in

#blacklivesmatter: Urheilutähdet nousivat mustien oikeuksien tueksi


Afroamerikkalaisen George Floydin väkivaltainen kuolema on saanut myös urheilijat ottamaan kantaa mustien oikeuksien puolesta.

Afroamerikkalainen George Floyd menehtyi toukokuun lopussa pidätystilanteessa. Tragediaan johti poliisin tarpeeton voimankäyttö, joka sysäsi liikkeelle massiivisen #blacklivesmatter-vyöryn mielenosoituksineen.

Koko Yhdysvaltoja ravisuttanut tapahtuma ja syvälle yhteiskuntarakenteisiin juurtunut eriarvoisuus on saanut myös urheiluyhteisön barrikadeille mustien oikeuksien puolesta.

Urheilubrändeistä nopeimmin ja tyylilleen ominaisesti toimi Nike, joka käänsi ikonisen Just Do It -sloganinsa muotoon Don’t Do It.


Urheilijoista aktiivisimpana ja äänekkäimpänä on ollut koripallotähti LeBron James, joka tuntee vastuunsa eikä arastele käyttää vaikutusvaltaansa tärkeiden asioiden puolesta.

View this post on Instagram

STILL!!!! ???

A post shared by LeBron James (@kingjames) on


Myös esimerkiksi japanilainen tennistähti Naomi Osaka ja latinotaustainen NHL-kiekkoilija Auston Matthews ovat antaneet tukensa mielenosoittajille.

View this post on Instagram

#justiceforgeorgefloyd

A post shared by 大坂なおみ (@naomiosaka) on

Myös NBA-seurat ovat olleet aktiivisia. Esimerkiksi Minnesota Timberwolvesin pelaajat osoittivat tukensa yhteisölle jalkautumalla kadulle kansan pariin.


NFL:n puolella Colin Kaepernickin tyly kohtelu ei ole suinkaan unohtunut. Nyt liigan iso pamppu Roger Goodell on ensimmäistä kertaa ottanut kantaa mustien oikeuksien puolesta.


Ison sykäyksen ulostulon edistämiseksi teki New Orleans Saintsin pelaaja Michael Thomas, joka keräsi NFL:n toimistolla työskentelevän Bryndon Minterin kanssa kymmenittäin videoviestejä kollegoiltaan ympäri liigan. Videolla pelaajat kertovat omin sanoin, millaisen tiedotteen he haluaisivat NFL:n johdolta nähdä. Lisää aiheesta Washington Postin laajassa artikkelissa.


Euroopan jalkapallokentillä näyttävimmän kannanoton teki Lilian Thuram, joka polvistui maalinsa jälkeen kentän laidalle.

Suomessa esimerkiksi IFK Fotboll ja HJK ovat seuroina tehneet konkreettiset ulostulot. Myös Huuhkajat-kapteeni Tim Sparv osoitti johtajuuttaan yhdenvertaisuuden puolesta.


Kaikkien kannanotot eivät ole olleet yhtä onnistuneita. CrossFit Incin toimitusjohtaja Greg Glassman onnistui karkottamaan yhdellä tviitillä kaksi yhtiönsä tärkeää yhteistyökumppania. Romwodin ja Reebokin vanavedessä myös monet lajin supertähdet ja CrossFit-salit ympäri maailmaa ovat irtisanoutuneet Glassmanin sanomisista ja virallisesta CrossFit-organisaatiosta.


Vielä yksi asia…


Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen erotettiin viime viikolla puolueen eduskuntaryhmästä rasististen some-kommenttien takia. Uutinen levisi myös maailmalle, ja voimailua harrastavan Turtiaisen omistama Metal-tuotemerkki menetti nopeasti kaksi yhteistyökumppaniaan, kun Kanadan painonnostoliitto ja voimailualan yritys Elitefts irtisanoivat yhteistyönsä Turtiaisen yrityksen kanssa.


rintauimari Ida Hulkko

Rintauimari Ida Hulkko lähestyy maailman huippua

Urheilijat tekevät Polarin teknologiasta helposti lähestyttävää