in

Susijengin kuplaelämää uutuusdokkarissa, vuoden parhaissa sponsoriteoissa korostuu vastuullisuus


Susijengin kuplaelämästä dokumentti

Millaista on koripalloilu ja kisaunelmien tavoittelu koronapandemian keskellä? Ohjaaja Ville Lipiäinen seurasi kameroineen kahdeksan päivän ajan Susijengiä EM-karsintakuplassa ja taltioi poikkeusoloissa treenaavien ja kisaavien pelaajien tunnelmia. Puolen tunnin mittainen Kuplaelämää-dokumentti on katsottavissa ilmaiseksi Ruutu-palvelussa.


Vastuullisuus vahvasti esillä Sponsorointi & Tapahtumat -shortlistalla

Sponsorointi & Tapahtumat -awardsien voittajia juhlitaan ensi viikolla. Shortlistattujen töiden joukossa korostuvat etenkin vastuullisuusteemat.

Urheilu on vahvasti läsnä kaikissa kategorioissa, sillä myös kulttuurisponsoroinnin parhaimmistosta kaksi kolmesta liittyy urheiluun Olympiastadionin ja Urheilumuseon kautta. Vuoden urheilusponsoroinnin tittelistä kilvoittelee neljä kumppanuutta: STARKin ja purjehtija Ari Huuselan yhteistyö, Polarin ja Valtteri Bottaksen kumppanuus, PostNordin ja Suomen koripalloliiton yhteistyö sekä HJK:n ja Loisteen ilmastoyhteistyö.

Tuomaristossa istunut 10.fi:n Riku Saari kertoo, että vaikka kumppanuuksien hyödyntämissuunnitelmat menivät koronan myötä uusiksi kautta linjan, taso kilpailussa oli korkea.

”Shortlistin valinta oli raadille odotetun haastava tehtävä. Kokonaisuutena katsoen Suomessa tehtiin viime vuonna erittäin hienoja sponsorointikokonaisuuksia. Kantavana teemana vastuulliset teot olivat näkyvästi esillä ja korostuvat varmasti myös jatkossa. Jos jotain kehitettäviä asioita yrittäisin löytää, niin liiketoiminnan tavoitteisiin sidottuja mittareita ja selkeitä tuloksia toivoisin näkeväni vielä enemmän.”

Vuoden 2020 parhaat sponsorointi- ja tapahtumamarkkinointiteot palkitaan 18.2. Valo Hotel & Workissa järjestettävässä gaalassa.

Muista myös vastata Sponsorointibarometriin!

SPOT ry:n sponsorointibarometri mittaa vuosittain alan kasvuodotuksia. Vastaamaan pääset tästä linkistä


Suurtapahtumat houkuttelevat nuorta yleisöä somessa

Miesten jalkapallon EM-kisat on saanut uudeksi sponsorikseen somepalvelu TikTokin. Turnauksesta otetaan lyhyisiin videosisältöihin erikoistuneessa kanavassa kaikki irti esimerkiksi lisätyn todellisuuden, haasteiden ja ottelusisältöjen avulla, kertoo Sports Pro Media.

Olympialaisten mediaoikeuksia Euroopassa hallinnoiva Discovery taas on solminut yhteistyön videopalvelu Snapchatin kanssa. Kanavaan tuodaan eksklusiivista sisältöä niin kesä- ja talviolympialaisista kuin Eurosportin kanavilta. Tavoitteena on houkutella urheilun pariin entistä nuorempaa yleisöä.


Lisäpotkua turnauskumppanuuteen vaikuttajayhteistyöllä

Tänä vuonna Australian avoin tennisturnaus käydään lähestulkoon ilman yleisöä, mutta edellisvuonna asiat olivat vielä toisin. Autobrändi Kian hiljattain julkaistu case-kuvaus Australian avoimista 2020 osoittaa, kuinka kumppanuudesta otetaan kaikki irti erilaisissa kohdeyleisöissä.

Kia halusi tuoda uutta automalliaan tunnetuksi etenkin yksin asuvien, lapsettomien nuorten naisten keskuudessa. Tämä kohdeyleisö ei välttämättä seuraa intensiivisesti perinteisiä tennisturnauksia, joten apuun tuotiin paikalliset sosiaalisen median vaikuttajat. Kymmenen suosittua melbournelaista somevaikuttajaa kutsuttiin turnauksen aikana ajelemaan uudella mallilla ja tennismestarien oppiin. Drive Day -tempauksella tavoitettiin vaikuttajien kautta 3,5 miljoonaa ihmistä sosiaalisessa mediassa. 


Kumppanuusuutiset vaikuttavat sponsorin pörssikurssiin

Suurilla urheilun yhteistyökumppanuuksilla on positiivinen vaikutus yrityksen pörssikurssiin, kertoo tuore yhdysvaltalainen kumppanuusjulkistuksia ja yritysten arvoa seurannut metatutkimus. Erityisesti arvonnousua tapahtuu juuri julkistuksen alla, mutta ei samoissa määrin enää itse julkaisupäivänä tai sitä seuraavina päivinä.


Veikkausliiga uusii somepresenssiään kannattajakanava Byyrin kanssa

Veikkausliiga aloittaa yhteistyön Suomen suurimman jalkapallokulttuuriin keskittyvän jalkapallokanavan Byyrin kanssa. Tavoitteena on tuottaa uudenlaisia sisältöjä ja uudistaa Veikkausliigan sosiaalisen median presenssiä, tiedotteessa kerrotaan.


Näyttelijät ostivat futisseuran faneilta

Näyttelijät Ryan Reynolds ja Rob McElhenney ovat ostaneet skotlantilaisen jalkapalloseura Wrexham FC:n. Aiemmin seuran omisti seuran kannatusyhdistys. He aikovat hyödyntää paitsi omaa varallisuuttaan myös seuraajakuntiaan ja verkostojaan seuran profiilin ja lopulta myös sarjatason nostamiseksi. Panostuksia kaksikko aikoo tehdä myös naisten jalkapalloon sekä yhteisölliseen osallistumiseen, kertoo The Guardian.


Formuloiden somesitouttavuus huimassa kasvussa

Vuosi 2020 oli menestyksekäs F1-organisaatiolle, ainakin mitä tulee seuraajiin. Normaalia vähemmillä osakilpailuilla ajettu formulasirkus keräsi keskimäärin reilut 4 prosenttia isommat yleisöt TV:n ääreen kuin edeltävänä vuonna, mutta parhaat tulokset tehtiin somessa: sitoutumiset F1:n somejulkaisuihin kasvoivat peräti 99 prosenttia. F1 panostaa lukuisiin sosiaalisen median kanaviin, ja on läsnä niin Facebookissa, Instagramissa, Tiktokissa, Switchissä, Twitterissä kuin lukuisissa kiinalaisissa somepalveluissa. 


Lisää naisten urheilutapahtumia televisioon

Yhteiskunnallisesti merkittävien urheilutapahtumien listalle lisätään naisten urheilutapahtumia, kertoo Yle. Jatkossa televisiosta nähdään suorana esimerkiksi naisten jalkapallon MM- ja EM-loppukisojen otteluita sekä naisten jääkiekon MM-kisojen otteluita.


Super Bowlin mainokset rahasampo CBS-kanavalle, autovalmistajat aktiivisimpia mainostajia

Amerikkalaisen jalkapallon Super Bowl tuotti CBS-kanavalle arvioiden mukaan huikeat 545 miljoonan dollarin mainostulot. TV-lähetyksen aikana oli ennätykselliset 57 minuuttia mainosaikaa ostettavana. Eniten markkinointiin panostivat autovalmistajat, jotka muodostivat 14 % kokonaispanostuksista. Toisena tulivat netin striimauspalvelut.

Tsekkaa Super Bowlin parhaat mainokset täältä.


Viikon somettaja: Tom Brady

Sunnuntaiyön Super Bowlissa seitsemännen mestaruutensa pokannut Tom Brady on kerennyt viikon aikana paitsi juhlimaan myös takomaan bisnestä.

Haluatko pysyä kartalla sponsoroinnin ja urheilumarkkinoinnin uusimmista uutisista ja tärkeimmistä trendeistä? Tilaa 10.fi:n uutiskirje sivun alta!

Käytännönläheistä ja datavetoista sporttibisnestä – näin urheiluliiketoimintaa opiskellaan maailmalla

Ari Huuselan ja STARKin yhteistyö on vuoden sponsorointiteko – SPOT Awardseissa urheilu juhli myös tapahtumissa ja kulttuurissa