in

Sasu Salin – superpositiivinen vegeruokaa loihtiva koripalloilija

Koripalloilija Sasu Salin on leveästi hymyilevä ja keittiössään vegeruokaa loihtiva luonnonlapsi, joka nauttii lasten ja nuorten parissa työskentelemisestä sekä tunnelmaa keventävistä käytännön piloista.

Jo kymmenen vuotta Euroopan huippuseuroissa Sloveniassa ja Espanjassa pelannut koripalloilija Sasu Salin on ollut koko 2010-luvun yksi maanosan parhaista pelaajista ja myös yksi Susijengin kantavista voimista.

Leppoisasta olemuksestaan ja jatkuvasta velmuilustaan tunnetusta Salinista on vaikeaa löytää kuvaa tai videoklippiä, jossa hän ei hymyilisi. 

”Olen varmaan äidiltä perinyt sen superpositiivisuuden. Uskallan myös näyttää rohkeasti ulospäin sen, mitä olen. Kun ihmisillä on hauskaa ja hyvä fiilis, niin hommat sujuvat paremmin. Jos pystyn jollain tyhmällä jutulla osallistamaan ihmisiä ja keventämään tunnelmaa, niin se on tosi hyvä juttu.”

Maailmalla kiertäessä Salin on huomannut kaipaavansa Suomesta erityisesti luonnon rauhaa ja hyvin toimivaa yhteiskuntaa. Kansainvälisen joukkueurheilun arvokkain oppi on ollut ihmisten avoin kohtaaminen.

”Suvaitsevaisuus kuuluu aina joukkueurheiluun, mutta se korostuu kansainvälisessä joukkueessa. Meille voi tulla ihmisiä joka puolelta maailmaa ja hyvin erilaisista lähtökohdista.”

Säästäväinen Malmin roskisdyykkari

Yksi Salinin lempinimistä on ”Malmin roskisdyykkari”. Lempinimestä tekee erikoisen se, että hän on lanseerannut sen itse.

”Sanoin sen jossain haastattelussa, ja sitten se jäi elämään. Olen kotoisin Helsingin Malmilta, ja lisäksi se viittasi rouheaan pelityyliini, mutta osuu se vähän muutenkin. Keräsin 18-vuotiaaksi asti pulloja, koska se oli mielestäni fiksua ja siitä sai pientä rahaa. Enää en ota pulloja itselleni, mutta kerään kyllä edelleen ja vien ne sitten veljelleni.”

Salinin mieleen tulee toinenkin tarina lapsuuden säästäväisyydestä. Kokonainen suuri karkkilaatikko jäi syömättä, kun nuori koripalloilijan alku ei raaskinut avata sitä.

”Ne ehtivät mennä vanhaksi ja ihan koviksi. Ei säästäväisyyttä ole erityisemmin kotona opetettu, mutta minusta on edelleenkin mukavampaa antaa toisille kuin ostaa itselleni jotain. Omilla tarpeillani ei ole niin väliä, kunhan muilla on kaikki hyvin.”

Työskentely lasten ja nuorten parissa kiinnostaa

Salin on pyörittänyt jo vuodesta 2014 lähtien nimeään kantavaa lasten ja nuorten koripallopainotteista kesäleiriä Varalan Urheiluopistolla Tampereella. Leiri on ollut ensimmäistä vuotta lukuun ottamatta loppuunmyyty. Mukana on ollut myös vähävaraisia lapsia, joiden osallistumisen yritykset ovat maksaneet.Salin haluaisi työskennellä lasten ja nuorten parissa myös peliuran jälkeen.

”Lapsille ja nuorille takaisin antaminen tuntuu kivalta ajatukselta, eikä välttämättä vain koripallossa. Joskus kauan sitten olin TET-harjoittelussa päiväkodissa ja nautin siitä todella paljon, vaikka se olikin rankkaa puuhaa. Arvostan todella paljon sitä työtä, mitä päiväkodeissa tehdään.”

Vegeruokaa 

Kun nuori Salin siirtyi ensimmäistä kertaa ulkomaille Slovenian Ljubljanaan vuonna 2010, olivat keittiötaidot vielä hakusessa ja kotiruoka pysyi tukevasti pasta bolognese -linjalla. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin Salinin kokeellisessa kotikeittiössä testaillaan rohkeasti myös erilaisia kasvisruokavaihtoehtoja.

”Nykyään kokkailua voi sanoa jo harrastukseksi, josta tykkään. Olen syönyt kasvispainotteisesti jo vuoden ajan. Vegeruoka on erittäin hyvää, mutta syön joskus myös lihaa. Espanjassa on vielä vähän tekemistä valikoiman suhteen, mutta Suomessahan on loistavat vegemahdollisuudet.”

Salinille herätys kasvisruoan maailmaan ei tullut niinkään tervellisyysnäkökulmasta, vaan lihateollisuutta kritisoivan Netflix-dokumentin kautta.

”Maailmasta huolehtiminen kiinnostaa. Lihansyönti on lisääntynyt valtavasti. Jos kasviksia syömällä pystyy lisäämään maapallon ja ihmisten hyvinvointia, niin se on hyvä juttu.”

🏆 Haluatko Sasun kumppaniksi?

Kumppanina tuet urheilijaa menestyksen tavoittelussa, saat viestisi ja brändisi näkyville ja pääset osaksi ainutlaatuista urheilutarinaa.

Tutustu Sasuun ja kumppanuusvaihtoehtoihin alta!

Sata parhaiten ansaitsevaa urheilijaa tienasi 3,6 miljardia dollaria

Facebook rikastaa fanikokemusta, Klæbolle miljoonasopimus