in

Vain silmänräpäys erottaa uimari Ida Hulkon olympiaunelmasta

Rintauimari Ida Hulkko on noussut nopeasti yhdeksi Suomen parhaista uimareista. EM-kisoissa paras sijoitus on viides, ja Tokion olympiaunelma on enää 35 sekunnin sadasosan päässä.

Tampereella asuva 21-vuotias Ida Hulkko on pirteä ja päättäväinen nuori uimarilahjakkuus. Hänen luonnettaan leimaa sinnikkyys, jonka avulla matka kohti arvokisamenestystä on edennyt vauhdikkaasti.

Monipuolisen ja liikunnallisen kasvatuksen saanut Hulkko tavoittelee kärkisijoja arvokisoissa.

Plakkarissa on jo EM-kisojen viides sija. ”Olen aina täysillä mukana. Jos johonkin lähden, en suostu luovuttamaan, ennen kuin olen saavuttanut tavoitteeni. Sisu ja päättäväisyys korvaavat puolet siitä, mitä lahjakkuudessa häviän. Monessa kisassa kuntoni on loppunut kesken, mutta viimeiset 10 metriä olen mennyt pelkällä sisulla.”

Vain 35 sekunnin sadasosaa erottaa Hulkon Tokion olympiaunelmasta. Rintauinnin 100 metrin olympiaraja on 1.07,07, Hulkon ennätys 1.07,42.

”On todella vaikeaa oikeasti ymmärtää, kuinka lyhyt aika se on. Käytännössä se on vain yksi nopeampi hengitys, yksi tehokkaampi potku tai yksi sulavampi käännös. Toisaalta, voi se olla pitkäkin aika, sillä mitaleja on hävitty yhdelläkin sadasosasekunnilla.”

Positiivinen jääräpää

Positiivisen päättäväisyyden ja negatiivisen jääräpäisyyden välinen raja voi olla hiuksenhieno, sen on Hulkkokin saanut huomata. Kunnianhimoisen lukio-opiskelun ja kovan harjoittelun yhdistäminen ei ollut täysin mutkatonta, ja kova tahti ajoi Hulkon ylirasitustilaan vuonna 2015.

”Se oli jääräpäisyyteni huipentuma, josta opin paljon. Koin, että minun täytyi olla samaan aikaan hyvä opiskelija ja urheilija sekä vielä sosiaalisestikin aktiivinen. Koska en vain pystynyt luovuttamaan, tasapainon hakeminen kesti pitkään.”

Viisi vuotta tuskailun jälkeen Hulkon mielenmaisema on hyvin erilainen ja jääräpäisyys on kääntynyt henkiseksi voimavaraksi.

”Valmentajani Jere on opettanut käyttämään myös käsijarrua ja miettimään tämän hetken lisäksi sitä isoa tavoitetta, jota kohti olen menossa. Se on ollut haastavaa, mutta olen oppinut toimimaan järkevämmin ja luottamaan prosessiin. Jos tuntuu, että uinti ei suju, voin nyt kävellä treeneistä pois ja jättää tilanteen siihen.”

Järkevällä harjoittelulla kohti olympialaisia

Hulkon henkinen kasvu näkyy myös uintituloksissa. Kun haasteet kääntyivät voitoksi, nappasi Hulkko vasta 19-vuotiaana jo ensimmäinen aikuisten Suomen mestaruutensa vuonna 2017.

Kansainvälisellä tasolla Hulkko on raivannut tiensä jo sekä lyhyen että pitkän radan EM- ja MM-finaaleihin. Esimmäinen arvokisamitalikin oli jo lähellä, kun Hulkko ui vuonna 2018 pitkän radan EM-finaalissa viidenneksi. Nyt tähtäimessä ovat Tokion olympialaiset.

”Tuo arvokisojen värisuora on minulle todella kova juttu. Vielä pari vuotta sitten en edes osannut ajatella, että voisin päästä Tokioon, vaan katse oli koko ajan Pariisin vuoden 2024 olympialaisissa.”

Nyt olympiaunelma ja matkalippu Tokion vuoden 2021 olympialaisiin on enää 35 sekunnin sadasosan päässä. Yksi tehokkaampi potku. Yksi nopeampi hengitys. Yksi sulavampi käännös.

”Ennätysten saavuttaminen on totta kai aina vaikeaa. Yksikään uinneistani ei ole ollut täydellinen, joten uskon, että olympiaraja on rikottavissa. Ajattelen mielessäni, että se on helppoa, vaikkei se sitä oikeasti olekaan.”

Monille suomalaisille urheilufaneille uinti on yhtä kuin Jani Sievisen kultavuodet. Lajiharjoittelu on kehittynyt huimasti suomalaisen uinnin 90-luvulta, jolloin harjoittelua tehtiin ensisijaisesti määrä edellä. Nyt harjoittelu painottuu kestävyysominaisuuksien sijaan kisavauhtisiin vetoihin.

”Lihakset ja nivelet olivat ennen kovilla ja uimarin eläkeikä tuli vastaan jo nuorena. Nyt parhaat uimarit ovat vähän vanhempia, 25-30-vuotiaita. Ei mitään pois Sievisen ja muiden saavutuksista, mutta laji on kehittynyt valtavasti sitten heidän aikojensa.  Maailmanennätykset kovenevat vuosi vuodelta ja menneiden vuosien ennätyksillä ei pääse enää edes arvokisojen välieriin.”

Ote vedestä

Henkisen lujuuden ja fyysisen osaamisen lisäksi uimarin tärkeimpiä avuja on ote vedestä. Tieto siitä, että vesi liikkuu uimarin käskyjen mukaisesti, on koko lajin ydin. Ilman otetta vedestä ei yksinkertaisesti pysty uimaan.

”Se on olemista vedessä. Kun hyppään veteen, olen pari sekuntia siellä pohjassa, tunnustelen vain. Siellä näen vain kuplia, enkä kuule mitään. Kun saan otteen vedestä pääsen flow-tilaan ja vesi tottelee liikkeitäni. Kaikki tuntuu sulavalta, olen yhtä veden kanssa. Se on voimaannuttava kokemus.”

Tuo maaginen ote saattaa kadota jo kahden viikon uintitauon aikana. Yhtäkkiä vesi ei enää tottele, ja tuhansia kertoja toistetut liikeradat eivät enää viekään eteenpäin.

”Sitä miettii, että miten on muka mahdollista, että yhtäkkiä en enää osaisi uida? Mutta siltä se tuntuu. Kun on ollut lomalla, paluu altaaseen on kuin uimakouluun menisi.”

Kovaa peliä altaalla

Helppoa ei ole myöskään arvokisoissa onnistuminen. Altaalla käydään kovaa peliä ennen starttia. Totuus kilpailun kovuudesta paljastui Hulkolle Etelä-Koreassa järjestetyissä uinnin MM-kisoissa 2019, jossa Hulkko ui hienosti kahdeksanneksi. Mestaruuden vei yhdysvaltalaitähti Lilly King.

”Se oli nuorelle mikkeliläistytölle kova paikka. King ei jättänyt kenellekään epäselväksi, kuka on pomo. Koko hänen olemuksensa huokui sitä, että hän on paras ja muut eivät ole yhtään mitään. Pahimmillaan reunimmaisten ratojen uimarit odottivat lähtöasennossa puoli minuuttia, ennen kuin keskiratojen uimarit suvaitsivat nousta korokkeelle. Minun ei tarvitse pönkittää egoani painamalla muita alas. Katsotaan sitten maalissa, kuka oli nopein.”

Suomalaisuus kunniaan

Sekä Hulkon isä että äiti ovat tehneet ansiokkaan työuran Suomen Puolustusvoimissa. Pienestä pitäen sotilasparaateihin osallistunut Hulkko arvostaa suuresti suomalaisuuden ydintä: hyvinvointia ja puhdasta luontoa.

”Herkistyn Finlandiasta ja Jääkärinmarssista. Kun olin vuoden Yhdysvalloissa, opin ymmärtämään sitä, miten hyvin asiat Suomessa ovat.”

Nousu sisukkaasti taistelevasta altavastaajasta voittajaksi kuvaa sekä Suomea ja suomalaisuutta että Hulkon näkemystä mielenkiintoisista brändeistä.

Tykkään erityisesti sellaisista yrityksistä, jotka rakentavat omaa polkuaan ja pystyvät haastamaan suurempiaan hyvällä fiiliksellä. Se on siistiä.

🏆 Haluatko Idan kumppaniksi?

Kumppanina autat Idaa toteuttamaan unelmansa ja rakennat omaa menestystarinaasi. Tutustu Idaan ja kumppanuusvaihtoehtoihin alta!

Facebook rikastaa fanikokemusta, Klæbolle miljoonasopimus

#blacklivesmatter: Urheilutähdet nousivat mustien oikeuksien tueksi