in

Visa Rahkola – freestyle-koskimelonnan Suomen mestari

Järvenpääläinen Visa Rahkola on tuore freestyle-koskimelonnan Suomen mestari, jonka tavoitteena on menestyä myös kansainvälisillä areenoilla. Lajissa häntä viehättävät luonnonvoimien aikaansaamat adrenaaliniryöpyt.

Kaksi tuntia sopivan laskureitin tutkimista, 15 sekuntia adrenaliiniryöppyä. Sellainen on koskimeloja Visa Rahkolan unelmien kesäpäivä keskellä erämaata.

Isoa 10-15-metristä putousta laskiessa jännittää ihan hulluna, mutta kun onnistut laskussa ja kaverit ovat saaneet talteen hyvät kuvat ja videot, se on maailman paras tunne.”

Koskimelonta on kaksijakoinen extremelaji, jossa yhdistyvät leppoisa luontofiilistely ja äärimmäisen vaaralliset laskut kivikkoisissa koskissa. Turvallisuuden tunne ei kuitenkaan ole ensimmäinen ajatus, mikä koskimelonnasta tulee mieleen. Jos vuolaasti virtaavassa koskessa kaatuu, eikä saa käännettyä kajakkia ympäri, kyseessä on aina hengenvaarallinen tilanne. 

Iso osa lajin viehätystä onkin Rahkolan mukaan juuri vaarallisuudessa ja pienuuden tunteessa, jota suuret luonnonvoimat aiheuttavat. Rahkola ajautui melonnan pariin isänsä jalanjäljissä, ja vesi tuntui hänelle luontevalta ja turvalliselta elementiltä jo aiemmin mökkirannassa pulikoidessa.

Fiilis on edelleen sama kuin 7-vuotiaana, kun olin ensimmäistä kertaa isäni kanssa joella. Nykyään jännityksen tunteen saa pienen lirun sijaan 15-metrisestä vesiputouksesta, mutta kunnioitus luontoa kohtaan on samanlainen. Koskella ollessa on aika pienissä saappaissa.” 

Kosket luokitellaan vaativuusluokissa 1-5. Viitosluokan koski tarkoittaa suurta korkeuseroa ja vuolasta putousta, ykkönen kevyttä koskea, jossa amatöörikin voisi pärjätä. Lajin haastavuudesta huolimatta haavereita sattuu melko harvoin.

Vaativia vitosen koskia laskevat kaverit osaavat tehdä huolelliset riskiarviot. Onnettomuudet sattuvat yleensä helpolla koskella, kun osaaminen tai keskittyminen ei ehkä ole ihan sataprosenttista.”

Tavoitteena haastaa The Maailmanmestari

Urheilu-uran ohessa Rahkola on kouluttautunut AMK-tason liikunnanohjaajaksi, mutta hän haluaa tavoitella tulevina vuosina rajojaan urheilijana. Hyviä harjoitusolosuhteita joutuu hakemaan muualta kuin Suomesta, sillä tuhansien järvien maassa korkeuserot ovat varsin pienet. Se on myös auttanut Rahkolaa arvostamaan kotimaamme ainutlaatuisuutta.

”Kun on pyörinyt luonnossa ympäri Eurooppaa, kotiin palatessa tajuaa, miten siisti paikka Suomi on. Täällä on puhdasta ja raikasta. On hienoa steppailla luonnossa, kun vastassa ei ole turistirysiä.”

Koskimelonnassa kilpaillaan slalomissa, laskumelonnassa, boatercrossissa sekä freestylessä. Rahkolan päälaji freestyle on vauhdikasta ja akrobaattista kikkailua, jossa tehdään erilaisia temppuja kosken virtauksia hyödyntäen. 45 sekunnin ”runi” pisteytetään lumilautailun tapaan tehtyjen liikkeiden haastavuuden mukaan. 

Kesällä Rahkola kirkasti kesällä neljä edellistä hopeasijaansa ja nappasi uransa ensimmäisen freestylemelonnan Suomen mestaruuden. Hänellä on taskussaan myös top 10-sijoitus EM-kisoista ja tähtäimessä sama taso MM-kisoissa. 

Matka lajin terävimmälle huipulle ei ole pitkä, ero on lähinnä suoritusrutiinissa. Siinä missä Rahkola onnistuu maailmenmestaruuteen vaaditussa liikesarjassa kahdesti kymmenestä,  kärki onnistuu lähes aina.

Haaste on kova, sillä lajin suurin tähti on Red Bullin tukema Dane Jackson, jonka isä Eric Jackson on yksi lajin pioneereista. Dane Jackson on käytännössä asunut koko ikänsä kajakissa. Hän on hallitseva freestylemelonnan maailmanmestari ja dominoinut myös muita koskimelonnan lajeja suvereenisti.

”Kärkikymmenikön sisällä voi kuitenkin tapahtua mitä vain. Pystyn tekemään samat liikkeet kuin Danekin, mutta kysymys on siitä, kuka pystyy tekemään ne liikkeet oikeassa paikassa, eli vaikka MM-finaalissa.”

🏆 Haluatko Visan kumppaniksi?

Kumppanina autat Visaa toteuttamaan unelmansa ja rakennat omaa menestystarinaasi. Tutustu Visaan ja kumppanuusvaihtoehtoihin alta!

llkka Kortesluoma Philadelphia Flyers

Philadelphia Flyersin Ilkka Kortesluoma: ”Seurat tarvitsevat dataa ja markkinointiosaajia”

MarkkinointiUutiset.fi on uusi uutismedia markkinoinnista.

10.fi urheilumarkkinoinnin asiantuntijaksi MarkkinointiUutisiin