in

Kevytyrittäjyys tarjoaa urheiluseuroille ja tapahtumajärjestäjille joustoa ja pelivaraa

Kaupallinen yhteistyö: FREE.fi

Urheiluseurat ja tapahtumajärjestäjät tarvitsevat apukäsiä vaihtelevasti vuoden mittaan. Milloin työntekijä sitten kannattaa palkata perinteiseen työsuhteeseen ja milloin taas työllistää yrittäjää?


Työn tekemisen tavat ovat olleet murroksessa jo vuosia – niin myös urheiluseuroissa ja urheilutapahtumissa. Yrittäjyys ei ole enää harvinaista herkkua vaan varsin houkutteleva keino työllistyä. Tämän on oivaltanut moni urheilualan toimija ja saanut siten riveihinsä joustavia tekijöitä, sanoo kevytyrittäjyyspalvelu FREE.fi:n toimitusjohtaja Joonas Tuompo.

Kun eri lajien urheiluseurat ja urheilutapahtumien järjestäjät kaipaavat työvoimaa, työnantajan täytyy päättää, palkkaako se työntekijöitä työsuhteeseen vai toimeksiantosuhteeseen. Työvoiman hankkimiseen on siis kaksi vaihtoehtoa.

Tavallisessa työsuhteessa työnantajan täytyy huolehtia muun muassa erilaisista vakuutuksista, palkanmaksusta, työaikalainsäädännöstä sekä työehtosopimuksista. Työsuhde on hyvä valinta etenkin silloin, kun organisaatioon työllistetään keskeisessä roolissa olevia avainhenkilöitä.

Joskus byrokratia voi kuitenkin muodostua palkkaamisen esteeksi, jos urheiluseura tai tapahtumajärjestäjä kaipaa vain väliaikaista työvoimaa. Tällöin toimeksiantosuhde voi olla näppärämpi valinta, ja tällöin työntekijä toimii kevytyrittäjänä, toiminimiyrittäjänä tai osakeyhtiön omistavana yrittäjänä.

”Yrittäjän työllistäminen on urheiluseuroille ja tapahtumajärjestäjille helppo ja kätevä ratkaisu, joka tarjoaa enemmän pelivaraa väliaikaisen työvoiman palkkaamiseen”, Tuompo näkee.


Kevytyrittäjä laskuttaa vain tehdystä työstä

Kun urheiluseura tai tapahtumajärjestäjä työllistää kevytyrittäjän tai toiminimiyrittäjän saadakseen väliaikaista työvoimaa, sen on tärkeää laatia asianmukainen toimeksiantosopimus yrittäjän kanssa. Sopimus sisältää käytännössä ainakin sen, mitä työtehtäviä toimeksiantoon kuuluu, milloin töitä tehdään ja mikä on työn laskutushinta.

”Toimeksiantosopimuksen nimissä työnantaja ei voi esimerkiksi kutsua yrittäjää yllättäen töihin, vaan työajoista täytyy sopia etukäteen yhdessä. Se on reilua molempien osapuolten kannalta”, Tuompo huomauttaa.

Kevyt- tai toiminimiyrittäjänä yksityishenkilö laskuttaa urheiluseuraa tai tapahtumajärjestäjää vain tehdystä työstä. Tällöin kuvioon astuu esimerkiksi FREE.fi, joka hoitaa yrittäjän puolesta kaikki lakisääteiset velvoitteet, maksuliikenteen, eläkekulut, verot ja tarvittavat vakuutukset.

”Urheiluseuran tai tapahtumajärjestäjän ei siis tarvitse huolehtia näistä asioista lainkaan”, Tuompo tähdentää.

Hän myös muistuttaa, että FREE.fi:n asiakaspalvelu auttaa missä tahansa työn tekemiseen liittyvissä kysymyksissä niin yksityishenkilöitä kuin organisaatioita. Urheiluseura tai tapahtumajärjestäjä voi siis kysyä tarvittaessa apua, millainen työllistämisen muoto voisi toimia sille parhaiten.


Kevytyrittäjyys on entistä suositumpi vaihtoehto

Tuompon mukaan urheiluseura tai tapahtumajärjestäjä voi päättää, että se hankkii työvoimaa vain palveluina ulkopuolelta. Tällöin organisaatio voi hyvin suositella kevytyrittäjyyspalvelua potentiaaliselle työvoimalle. FREE.fi:ssä painotetaan kuitenkin sitä, ettei ketään voi pakottaa kevytyrittäjyyteen, vaan sen täytyy olla aina yksilön oma valinta.

”Yrittäjyydestä on kuitenkin tullut nykypäivänä entistä suositumpi vaihtoehto palkkasuhteen rinnalla. Ovathan yrittäjämuotoisessa työssä sivukulut selvästi pienemmät ja nettopalkka keskimäärin kymmenen prosenttia suurempi”, Tuompo toteaa.

Palkkaakin tärkeämpi kriteeri on usein vapaus, jonka arvostus on noussut merkittävästi viime vuosina. Yrittäjänä toimiva voi itse päättää, kenelle, milloin ja miten paljon hän haluaa tehdä töitä. Tuompon mukaan työn ei siis tarvitse määrittää arkea, vaan ennen kaikkea se mahdollistaa asioita, kuten harrastamisen vapaa-ajalla.

Vaikka toistaiseksi FREE.fi:n asiakkaista varsin pieni osa hyödyntää kevytyrittäjyyttä nimenomaan urheilutoiminnassa, Tuompo uskoo, että palvelulle on tulevaisuudessa kysyntää. Urheiluseurat ja tapahtumajärjestäjät voivat saada reippaasti motivoitunutta työvoimaa kevytyrittäjistä.

”Erityisesti nuorempi sukupolvi on hoksannut kevytyrittäjyyten mainiot puolet. Eräs junnujen futisvalmentaja ja kilpatason purjehdusvalmentaja tekevät töitä kevytyrittäjinä samanaikaisesti useiden eri seurojen kanssa. He ovat rakentaneet toimivan bisneksen ja ovat todella tyytyväisiä palveluumme”, Tuompo hymyilee.

FREE.fi on 10.fi:n virallinen laskutuspalvelukumppani.




Haluatko saada urheilumarkkinoinnin uusimmat sisällöt sähköpostiisi? Tilaa Kympin uutiskirje!

Haastajabrändi panostaa maailman nopeimmin kasvavaan lajiin: CUPRA on Suomen Padelliiton uusi pääyhteistyökumppani

#kiitoskimi, lumettomia joululauluja ja urheilusisällön voittokulku YouTubessa