in

Hashtag Sports Awards palkitsee parasta urheilumarkkinointia – varasta nämä kolme ideaa

Kuva: McDonald's Germany


Hashtag Sports Awards on yksi maailman suurimmista urheilumarkkinoinnin kilpailuista. Kisan keskiössä on yleisön sitouttaminen, ja palkintoja jaetaan lukuisissa kategorioissa fanien tuottamasta sisällöstä parhaaseen brändiaktivointiin.


Kävimme läpi kisan shortlistatut työt ja poimimme kolme toimivaa ideaa, jotka kannattaa hyödyntää myös omassa tekemisessä:


1: Yhteistyössä on voimaa

Aina kaikkea ei tarvitse tehdä yksin. Shortlistattujen töiden joukossa on useita töitä, joissa osapuolia on yksittäistä seuraa tai urheilijaa ja yrityskumppania enemmän.

Yhdysvaltain koripalloilijoiden pelaajayhdistys NBPA ja mittava joukko yrityskumppaneita yhdistivät voimansa ja järjestivät kaksi viikkoa kestävän kampanjan, jossa yhdistettiin eri paikkakunnilla vieraillut tapahtumakiertue ja erilaiset digitaaliset aktivaatiot. Kiertueella fanit pääsivät tapaamaan pelaajia ja mittelemään näitä vastaan videopeleissä, verkossa taas seuraajat pystyivät voittamaan erilaisia tuotteita.

Kampanjan keskeinen tavoite oli tuoda koripallo ja pelaajat lähemmäs yhteisöjä, joista pelaajatkin ovat ponnistaneet, ja tätä kautta tuoda myös brändejä tutuksi aiempaa tehokkaammalla tavalla.


2: Paikallinen voi olla myös valtakunnallista

Kilpailutöiden joukossa on useita kampanjoita, joissa on saatu valtakunnallista tai jopa globaalia huomiota keskittymällä paikalliseen toimintaan.

Saksan McDonald’s sai paljon medianäkyvyyttä 50 for 50 -kampanjallaan, jossa tarjolla oli viiden vuosikymmenen mittainen sponsorointisopimus amatöörijoukkueelle. Hakijoita historian pisimmälle sponsorisopimukselle saapui valtavasti, mainokset tavoittivat 101 miljoonaa silmäparia sekä runsaasti ansaittua mediaa ympäri maailmaa.

Jalkapalloseura Sheffield ja EA Sports nostivat perinteikkään, nyt alasarjoihin tippuneen joukkueen profiilia kekseliäällä tavalla FIFA-pelissä. Tarinan keskiössä oli Sheffieldin rooli ensimmäisenä jalkapalloseurana sekä jalkapallon sääntöjen luojana – Sheffield on siis F.O.A.T, the First of All Time. Sheffieldin alkuperäisen peliasun lunasti pelissä lähes 60 000 pelaajaa, ja tempauksella tavoitettiin orgaanisesti yli neljä miljoonaa silmäparia sekä saatiin mediahuomiota yli 20 maassa.


3: Urheilussa kiinnostaa paljon muukin kuin itse urheilu

Monet kilpailun työt hyödyntävät urheilun vetovoimaa pelitilanteiden ja otteluiden ulkopuolella.

Jenkkifutistähti Tom Bradyn perustaman Religion of Sports -tuotantoyhtiön minisarja Simone vs. Herself antoi tilaa voimistelun moninkertaiselle olympiavoittajalle Simone Bilesille kertoa avoimesti elämästään, urheilu-urastaan ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Facebook Watchissa lähetetyn sarjan jaksoja katsoi keskimäärin 2,9 miljoonaa ihmistä. Facebookin originaalisisältöihin keskittyvä Watch-sivu sai samalla yli miljoona seuraajaa.

NFL-seura Minnesota Vikingsin somesarjassa tutustuttiin pelaajiin kevyellä ja kekseliäällä toteutuksella. Käsikirjoitettujen ja suunniteltujen videoiden sijaan pelaajat pääsivät vastaamaan viikoittain vaihtuviin kysymyksiin ja arvoituksiin, jotka paljastivat heistä uusia, aiempaa rennompia puolia. Videot kuvattiin yhdellä kameralla, editoitiin ja julkaistiin aina samana päivänä. Kaiken kaikkiaan sarja sai yli seitsemän miljoonaa katselukertaa seuran somekanavissa.

Video: Brändinrakennus urheilun keinoin 10 minuutissa

Viisi näkökulmaa urheilumarkkinointiin