in

Salibandyliigasta F-Liiga: tavoitteena kansainvälistyminen

Uusi liiga tähtää maailman parhaaksi salibandyliigaksi. Sitä kohti siivittävät digitaalisuus, tasa-arvo ja laatusisällöt.

Salibandyliiga on nyt F-Liiga. Brändiuudistuksen läpikäyneen liigan alla pelataan sekä miesten että naisten sarjat. 900 pelaajan ja 30 joukkueen myötä siitä kasvaa Suomen suurin palloiluliiga.

”Uusi brändi on luo meille valtavasti uskoa ja innostusta tekemään muutosta, jotta voimme 2028 sanoa olevamme maailman paras salibandyliiga”, kertoo F-Liigan markkinointipäällikkö Toni Nikunen.

Nikusen mukaan Suomessa on jo pelillisesti paras tai toiseksi paras salibandyliiga sekä miehissä että naisissa. Vertailukohtia etsiessä monen katse kääntyy lajin koti- ja mahtimaa Ruotsiin, jonka Svenska Superligan julistaa kotisivuillaan olevansa ”världens bästa liga”, maailman paras liiga. Nikunen ei kuitenkaan halua tehdä suoria vertailuja muiden maiden liigoihin vaan korostaa yhteistyön merkitystä.   

”Enemmän on hyötyä kasvattaa markkinaa ja kakkua yhdessä. Teemme jo nyt monen lajiliiton ja liigan kanssa yhteistyötä, tuoreimpana Viron lajiliiton kanssa”, hän kertoo.

”Suoraan vertaileminen on kivaa urheiluromantiikkaa, mutta absoluuttisesti sen tekeminen on haastavaa. Siksi olemme luoneet järeät mittarit tavoitteidemme seuraamiseksi.”

Menestykselle asetettu lukuisia mittareita. Tarkastelun alla ovat muun muassa tunnettuus, kiinnostavuus, ostoaikeet, mediaosumat ja tavoittavuus. Pelkkien mittareiden ja lukujen varaan F-Liigassa ei kuitenkaan nojata. Nikusen mukaan tärkeässä roolissa on myös se, millä tavalla liiga pystyy liikuttamaan fanejaan, sekä fyysisesti että tunnetasolla.

”Urheiluun ja fanittamiseen liittyy paljon tunnelatausta.”

F-Liiga tähtää kansainväliseen suosioon

F-Liigan nimessä yhdistyy monta asiaa: Finland, floorball ja falcon eli haukka, joka on liigan tunnuseläin. Englanninkieliset sanavalinnat eivät ole sattumaa, sillä liiga tähtää suosioon myös Suomen ulkopuolella.

Nikusen mukaan tavoitteena on luoda F-Liigasta kansainvälisesti kiinnostava urheilutuote.

”Liigaa viedään maailmalle sekä digitaalisin että perinteisin keinoin. Olemme suunnitelleet otteluita ja näiden ympärille rakennettavia tapahtumia useampaan maahan. Lisäksi tehdään esimerkiksi vaikuttajayhteistyötä”, hän luettelee.

Kansainvälisiltä markkinoilta haetaan kasvua niin yhteistyökumppanuuksiin, seuraajamääriin kuin pelien näkyvyyteen. Viime kaudella kansainvälistä kiinnostusta testattiin lähettämällä TEHO Sport Suomen Cupin otteluita verkossa. Sekä naisten että miesten pelejä seurattiin 30 eri maasta. Ensi kaudella otteluita tullaan näkemään Tšekissä ja Slovakiassa paikallisen Nova Sportin kanavilta.

F-Liigan brändin alla ovat sekä miesten että naisten sarjat. Nikusen mukaan sukupuolten korostamista ei nähty tarpeellisena, ja jo aikaisemmin miehet ja naiset pelasivat samannimisissä liigoissa. Hän muistuttaa, että fanien ja kuluttajien mielenkiintoa myös ohjaa se, millaista sisältöä heille tarjotaan.

”Molemmat sarjat haluttiin tuoda yhden brändin alle, jotta tästä useampi seura pystyy hyötymään tästä. Mitä enemmän seurakentässä tapahtuu mielenkiintoisia asioita ja ilmiöitä, sen paremmin sisällöt pääsevät esille, sarjaan katsomatta.”


Inspiraationa suurliigat ja startupit

Brändiuudistus tehtiin yhteistyössä markkinointi- ja viestintätoimisto Republicin kanssa. Suunnittelutyön aikana tutkittiin paljon NHL:n ja NBA:n kaltaisia urheiluliigoja sekä kansainvälisiä menestysbrändejä urheilun ulkopuolelta.

”Isojen urheiluliigojen vaikutus on koettavissa erityisesti verkkosivuilla siinä, kuinka otteluita seurataan: ensimmäisessä vaiheessa ottelukarusellit tarjoavat NHL:n tapaan kätevän tavan hankkia tietoa tulevista peleistä. Käyttäjäkokemuksia on benchmarkattu myös startupeilta ja mobiiliyrityksiltä”, Nikunen kertoo.

Rinnakkain brändityön kanssa kehitettiin myös liigan uusi digistrategia. Uusille verkkosivuille ja sosiaalisen median kanaviin tuotetaan paljon sisältöä kulutettavaksi myös otteluiden ulkopuolella. Sekä suomalainen että kansainvälinen salibandy-yleisö saavat jatkossa aiempaa tarkempia tilastoja, pelaajakortteja sekä interaktiivista sisältöä. Tulevaisuudessa myös oma OTT-palvelu (over-the-top, suoraan verkossa tarjottava lähetys) on yksi mahdollisuus.

Nikusen mukaan sponsoreiden kiinnostus salibandya kohtaan on nousussa. Lajin kautta tavoitetaan paljon markkinoijia kiinnostavia nuoria sekä ostovoimaisia lapsiperheitä.

”Emme tavoittele loputtomasti lisää kumppanuuksia, vaan haluamme yhteistyökumppaneita, joiden kanssa voimme lisätä merkityksellisyyttä seuraajien, seurojen ja jopa yhteiskunnan osalta”, hän pohtii.

Virtuaalisia triathloneja, Mestiksen suosio vahvistuu

Käsidesiä FC Lahden väreissä, kumppanit reagoivat olympialaisten siirtoon