in

Juhliiko urheilu Pride-viikolla?

Urheilu Pride-viikko


Juhliiko urheilu Pride-viikolla? SUEKin tuoreen raportin mukaan vähemmistöryhmiin kuuluvat urheilijat kokevat enemmän häirintää kuin muut. Asian korjaaminen on koko urheiluyhteisön asia – ja siinä työssä myös yritykset voivat olla mukana.


Tällä viikolla juhlitaan Helsinki Pridea ja yhdenvertaisuutta. Seksuaalivähemmistöjen asema nousee keskusteluun viikon aikana monesta eri näkökulmasta.

SUEK julkisti sopivasti Pride-viikon alkuun Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -raportin. Tutkimuksen mukaan erilaisiin vähemmistöryhmiin kuuluvat urheilijat ovat kokeneet selvästi enemmän seksuaalista ja sukupuolista häirintää kuin muut urheilijat. Seksuaalivähemmistöön kuuluneista joka toinen oli kokenut seksuaalista häirintää.


Avoin keskustelu ja tasa-arvon edistäminen voivat olla myös yritysten asia

SUEKin raportin mukaan urheilijoiden mielestä tärkeimmät keinot häirinnän ennaltaehkäisemiseen ovat avoin keskustelu, tietoisuuden lisääminen ja koulutus, häirinnän tosissaan ottaminen ja siihen puuttuminen sekä tasa-arvon edistäminen urheilussa.

Raportin julkaisemisen myötä SUEK koosti myös suosituksia häirinnän kitkemiseksi eri urheilualan toimijoille. Yksi lueteltujen toimijoiden joukosta kuitenkin puuttuu: yritykset. 

Myös urheilijoiden, seurojen ja liittojen yrityskumppaneilla voi olla tärkeä rooli yhdenvertaisuuden edistämisessä. Sponsorikohteiden valinnat, kampanjoiden teemat ja urheilun piirissä käytettävät sanavalinnat lähettävät aina viestin. Yrityksillä on usein myös budjetit ja kanavat, jollaisista urheilutoimijat voivat vain haaveilla. 

Yritysmaailmassa yhdenvertaisuustyötä on tehty pitkään ja usein systemaattisesti. Oppeja on varmasti kertynyt jaettavaksi. Voisiko yhteistyö yrityksen ja urheiluseuran tai -liiton välillä olla vaikkapa sitä, että yrityksen yhdenvertaisuusasiantuntijat antavat hieman aikaansa ja osaamistaan kumppanin käyttöön?

Pride-viikon alla monet yritykset pohtivat, millä tavalla ne voisivat olla mukana Pride-tunnelmassa. Yhdenvertaisuustyössä, kuten muissakin asioissa, sanojen ja tekojen on oltava linjassa. Jos vuoden ainoat tasa-arvoteot ovat sateenkaarilogo Pride-viikolla ja ruusujen jakaminen henkilöstölle naistenpäivänä, on omassa tasa-arvon edistämisessä vielä paljon petrattavaa.

Lue myös: Mitä sponsorointi kertoo arvoistasi?


Esikuvilla on merkitystä

Tämän vuoden Helsinki Priden teemana ovat esikuvat. Etenkin nuoria urheilijoita esikuvat voivat auttaa vaikeiden aikojen yli. Kuten Seta ry:n asiantuntija Marita Karvinen alkuvuodesta 2020 julkaistussa kirjoituskokoelmassa yhdenvertaisuudesta lasten ja nuorten urheilussa kirjoittaa: ”Lapselle tai nuorelle tunnetun urheilijan ulostulo voi sisältää positiivisen viestin. Samaistuttavien esikuvien näkyvyys on varmasti hyvä asia – nuori näkee, ettei ole yksin.”

Millaisia sitten ovat tämän hetken esikuvat? Rohkeita, omia itsejään ja valmiita puhumaan vaikeistakin aiheista. Tässä kolme esimerkillistä urheilijaa ja vaikuttajaa:

Elina Gustafsson, nyrkkeily:

Nyrkkeilyn Euroopan mestarin ja MM-pronssimitalisti Elina Gustafssonin seksuaalinen suuntautuminen tuli esiin hänen osallistuttuaan Miss Gay Finland -kilpailuun. Häntä neuvottiin pysymään kaapissa, jotta sponsorit eivät lähtisi, hän kertoo tuoreessa Instagram-postauksessaan: 

”Hetken asiaa pureskeltuani päätin, että jos sponsorit lähtevät, niin kiitän heitä ja vilkutan perään, koska minulle oli tärkeämpää saada olla oma itseni. Minulla oli silloin yksi sponsori ja he tukivat minua vain entistä enemmän tuon jälkeen.”

View this post on Instagram

Palataan ajassa hieman taaksepäin, kun olin 23-vuotias Elina Porista #storytime ⬇️ Vaikka tänäpäivänä olen sinut itseni kanssa, niin näin se ei ole aina ollut. Vuonna 2015 osallistuin Miss Gay Finland skabaan ja minusta tuli ensimmäinen perintöprinsessa ?? Mun saavutuksestani uutisoitiin pienellä paikkakunnalla paikalliseen lehteen ja silloinen valmentajani ei pitänyt siitä. Hän soitti minulle ja sanoi, ”Nyt tarvitsee istua alas ja pistää hanskat naulaan. Sponsorit tulevat lähtemään tai eivät ala tukemaan sinua ollenkaan.” Pelästyin todella paljon ja lähdin lenkille soittaakseni itkien äidilleni, että miten mun seksuaalinen suuntautuminen voi vaikuttaa mun urheilu-uraani?!? Hetken asiaa pureskeltuani päätin, että jos sponsorit lähtevät, niin kiitän heitä ja vilkutan perään, koska minulle oli tärkeämpää saada olla oma itseni. Minulla oli silloin yksi sponsori ja he tukivat minua vain entistä enemmän tuon jälkeen KIITOS RMK RENT OY ❤️????? Valmentajan ja urheilijan välisen suhteen tärkein ominaisuus on LUOTTAMUS. Ja se luottamus hävisi kuin sukka imuriin tuona hetkenä. Muutamat vuodet ja koutsit myöhemmin minulla on nyt huippu valmennustiimi ympärilläni, joka luottaa ja tukee minua KAIKKINA hetkinä. Ja siitä olen äärimmäisen kiitollinen. Kiitos ? #winner @urhea_fi @olympicteamfinland @nyrkkeilyliitto @helsingintarmonyrkkeily @teamperkele Mahtavaa Pride-viikkoa kaikille ?️‍? @helsinkipride #helsinkipride #helsinkipride2020 #imwithpride ? @ofer_amir

A post shared by ELINA ORVOKKI GUSTAFSSON (@ellugee) on


Janne Puhakka, jääkiekko:

Entinen jääkiekkoilija Janne Puhakka on puhunut avoimesti siitä, millaista on piilotella seksuaalista suhtautumistaan SM-liigassa. Ihmisoikeusliiton vuonna 2019 alkaneessa Ihmisoikeudet haltuun urheilussa -kampanjassa hän on sanonut näin:

”Ensinnäkään homous ei estä jääkiekon pelaamista. Se on duuni kuin duuni. Rohkaisen kuitenkin kertomaan, vaikka joukkuekaveri kerrallaan, se auttaa.”

Jere Nyström, korkeushyppy:

16-vuotias Jere Nyström on ikäluokassaan korkeushypyn ehdotonta kärkeä. MM-kisoihin ja Suomen ennätykseen tähtäävä Nyström puhui syyskuun Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä avoimesti tyylistään ja sukupuoli-identiteetistään: 

”Ennen kuin aloin meikata, urheilupiireistä oli paljon poikapuolisia ystäviä. Nyt he ovat kaikki hävinneet ympäriltä. … Ehkä heteropojat pelkäävät, että heidätkin luokitellaan homoiksi, jos he ovat kavereitani.”


Luettavaa Pride-viikolle

SUEK: Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa

Nuorisotutkimusseura: Siitä on pikemminkin vaiettu – Kirjoituksia kiusaamisesta, syrjinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta lasten ja nuorten urheilussa

The Washington Postin Pride for Sale -juttukokonaisuus valottaa yritysten roolia yhdenvertaisuuden edistämisessä sekä ilmiön kaupallistumisessa

The Athletic Equality Index raportoi Yhdysvaltain yliopistourheilun yhdenvertaisuuden tilaa niin valmennuksen, fanikulttuurin kuin kiusaamisen näkökulmasta

viville_mikko_korkka_veikkausliiga_markkinointi_efutisliiga

Veikkausliiga tekee digiloikkaa, uudelta eFutisliigalta odotetaan paljon

Riku-Tahko_markkinointi_ralli_1200x600

Rallikuski Riku Tahko on yhden miehen tapahtumatoimisto