in

Digi tuo sponsoroinnin lähemmäs myyntiä ja markkinointia

Kuva Tomi Hänninen/Chilipictures, Smash Lahti

Sponsoroinnin ja urheilullisen vaikuttajamarkkinoinnin tulisi olla osa jokaisen aikaansa seuraavan markkinoijan työkalupakkia, väittää 10.fi:n kapteeni Erkko Simsiö.

Mitä sponsorointi on? Muun muassa tätä kysyimme vuodenvaihteessa suomalaisilta sponsorointia tekeviltä markkinoijilta, urheilijoilta ja seuroilta. Halusimme tietää, millaisia mahdollisuuksia ja haasteita sponsoroinnissa nähtiin ja kuinka digitaalisesti sitä tehtiin.

Vastaus oli selvä: 95 prosenttia vastaajista pitää sponsorointia markkinointina. Suhdetoiminta ja urheilun tukeminen ovat nekin tärkeitä motivaattoreita, mutta muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki vastaajat ajattelevat sponsoroinnin olevan markkinointia.

Vastaajien listaamat sponsoroinnin haasteet kuulostavat nekin markkinoijien tutuilta tuskailuilta: resursseja ei ole tarpeeksi, osaamista voisi olla enemmän, tulosten mittaaminen tuottaa päänvaivaa… Haasteeksi koettiin myös se, että sponsorointia tehdään erillään yrityksen muusta markkinoinnista.

Sponsorointi on yhä digitaalisempaa

Sponsoroinnista on tullut – osin koronapandemian vauhdittamana – yhä digitaalisempaa. Kyselyssämme kävi ilmi, että urheilijan tai seuran sosiaalisesta mediasta on tullut sponsoroinnin tärkein kanava.

Urheilullisella vaikuttajamarkkinoinnilla tehdään kovaa tulosta: erään raportin mukaan urheilijoiden tekemät kaupalliset sisällöt sitouttavat yli kaksi kertaa tehokkaammin kuin muiden sosiaalisen median vaikuttajien.

Me olemme Suomessa todistaneet urheilijoiden kumppanipostauksilla huimia 12–20 prosentin sitoutumisasteita. Ja mikä parasta, seuraajat paitsi tykkäävät myös hyödyntävät tarjouksia, tallentavat tarinoita, kommentoivat, jakavat kavereilleen, siirtyvät kumppanien sivustoille ja verkkokauppoihin.

Mitä digitaalisempaa sponsorointi on, sitä helpompi se on tuoda lähelle yrityksen myyntiä ja markkinointia. Sponsoroinnilla voi tavoitella niin tunnettuuden kasvua, positiivisempaa mielikuvaa kuin tietenkin myyntiä, ja kun asioita tehdään digitaalisesti, niitä on myös helpompi mitata. Ja jos tuloksia mitataan myös euroissa, sponsorointi muuttuu koko organisaation silmissä kuluerästä markkinoinnin panostukseksi. Se auttaa kiristyvässä kilpailussa.

Tuo sponsorointi osaksi markkinointimixiä

Tavoitteellinen, fiksusti mitattu ja digikanavia luovasti hyödyntävä sponsorointi kannattaa tuoda osaksi minkä tahansa yrityksen markkinoinnin työkalupakkia. Tarkoin valittujen kumppanien kautta voidaan tavoittaa yritykselle tärkeitä kohderyhmiä ja luoda pitkäaikaisia suhteita erilaisiin yleisöihin, mikä kääntyy mitattaviksi tuloksiksi.

Markkinoijilla on oma kilpailunsa, kuten on heidän sponsoroimillaan urheilijoillakin. Voimat yhdistämällä voidaan tähdätä molempien korkeisiin tavoitteisiin. Jos kaipaat sparrausapua tavoitteiden asettamisessa, juuri oikeanlaisten kumppanien löytämisessä tai urheilumarkkinoinnin sisältöjen tuottamisessa, me 10.fi:ssä autamme mielellämme.


Ja vielä vastuullisuudesta: Se sopii erinomaisesti urheilumarkkinointiin, ja urheilijat kokevat sen voimakkaasti. Markkinoijalle vastuullisuus voi olla myös sitä, että se panostaa suomalaisiin urheilijoihin ja seuroihin. Silloin nekin panokset jäävät Suomeen, pelastavat työpaikkoja ja palautuvat suomalaisille yrityksille.

Tämä kirjoitus on alun perin julkaistu MarkkinointiUutisissa.

Kansallinen liiga lahjoittaa urheiluhijabeja, salibandyn MM-kisoista hiilineutraalit

Talviurheilijat kannustavat äänestämään kuntavaaleissa ilmaston puolesta, Reaktor uusii Liverpoolin fanikokemuksen