in

Käytännönläheistä ja datavetoista sporttibisnestä – näin urheiluliiketoimintaa opiskellaan maailmalla

Akseli Tarino kertoo, millaista on opiskelu yhdessä maailman parhaista urheiluliiketoiminnan ohjelmista.


Aloitin syksyllä 2020 vuoden kestävät urheiluliiketoiminnan maisteriopinnot Loughborough’n yliopistossa, joka on valittu neljä vuotta putkeen maailman parhaaksi kouluksi urheiluun liittyvien tutkintojen saralla. Tässä juttusarjassa kerron urheiluliiketoiminnan opiskelusta Lontoossa ja jaan opintojen aikana syntyneitä oivalluksia.


Oma urheilutaustani on kreikkalais-roomalaisessa painissa. Sain kunnian edustaa Suomea neljästi arvokisoissa junioritasolla, mutta varsinainen läpimurto aikuisten sarjoissa jäi tekemättä.

Vastoinkäymisten sävyttämien viimeisten painivuosien aikana kerkesin myös pohtimaan hieman uraa urheilun jälkeen. Olin aikaisemmin tarkastellut mahdollisuutta lähteä stipendin avulla Yhdysvaltoihin yhdistämään opiskelun ja painin, mutta viimeistään lopettamispäätös vesitti nämä suunnitelmat.

Painimisen jälkeen tieni veikin länsinaapuriin, jossa suoritin kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon Jönköpingin yliopistossa. Urheilualan opinnoista sain maistiaisen vaihtovuotena Yhdysvalloissa Oklahoman Yliopistossa, ja kipinä tulevia opintoja kohtaan jäi muhimaan heti valmistumisen jälkeen.

Muutettuani takaisin Suomeen työskentelin parin vuoden ajan pankki- ja turismipalveluiden parissa, mutta intohimo urheilua kohtaan vei minut lopulta Lontooseen.

Kuva: Loughborough London


Käytännönläheistä ja datavetoista urheilubisneksen opiskelua

Loughborough’n yliopiston löysin oikeastaan omien tutkimusteni pohjalta, kun lähdin kartoittamaan kouluja, jotka tarjoavat opintoja juuri urheilun alalla. Korkean akateemisen laadun lisäksi minua kiinnosti erityisesti tutkinnon käytännönläheisyys eli hyvät mahdollisuudet verkostoitua ja tehdä yhteistyötä yritysten kanssa jo opintojen aikana. Tässä Loughborough’n yliopisto erottui edukseen. Lisäksi koulun valintaan vaikutti luonnollisesti myös lukukausimaksujen kohtuullinen hinta.

Sport Business & Innovation -maisteriopinnot kestävät vuoden. Tutkinnossa tarkastellaan laajasti urheilua niin urheilujohtamisen ja -markkinoinnin näkökulmasta kuin alan uusimpien innovaatioiden ja trendien kautta. Käytännönläheistä sisältöä opintoihin tarjoavat myös viikoittaiset vierailijat alan yrityksistä ja seuroista.

Vaikka koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset ovat vaikuttaneet opetukseen, ensimmäisten kurssien perusteella vaikutelmani opinnoista ja koulusta on erinomainen. Eritoten professorien ammattitaito ja yleinen mielenkiinto alaa kohtaan inspiroi. Osa oppilaista on tehnyt ensimmäisen lukukauden kokonaan etänä, mutta myös lähiopetusta on tarjottu meille kaikille paikalla oleville.

Koulutus tarjoaa myös paljon verkostoitumismahdollisuuksia. Collaborative project -kurssilla toteutetaan projekti jollekin Lontoossa toimivalle yritykselle. Aikaisempina vuosina mukana olleita yrityksiä ovat muun muassa West Ham United Foundation, Chelsea F.C., BT Sports ja Speedo. Urheilustatistiikan kurssilla mielenkiintoisen vierasluennon piti Southampton FC:n data-analyytikko, joka kertoi mistä kaikkialta organisaatiossa dataa kerätään ja miten sitä hyödynnetään.

Kurssien ulkopuolella yliopisto järjestää paljon konferensseja, uramessuja ja muita aktiviteetteja niitä hamuaville. Itse kerkesin ilmoittautumaan halukkaaksi työskentelemään ensi syyskuussa järjestettävään The European Sport Management -konferenssiin, jonka järjestämisessä yliopisto on vahvasti mukana.

Seuraavissa kirjoituksissani sukellan syvemmälle siihen, millaisia oppeja urheilumarkkinointiin olen koulutuksesta saanut.


Akseli Tarino
Kirjoittaja on urheiluun ja sen ympärillä pyörivään bisnekseen intohimoisesti suhtautuva urheiluliiketoiminnan maisteriopiskelija.

Akseli LinkedInissä

Kuoma ja lumilautailijat yhteistyöhön, mielenterveys trendaa joukkuelajeissa

Susijengin kuplaelämää uutuusdokkarissa, vuoden parhaissa sponsoriteoissa korostuu vastuullisuus