in

Painonnostaja Laura Liukkonen – Puhdasta voimaa

Painonnostaja Laura Liukkosesta tuli maajoukkuetason urheilija vahingossa. Nyt hän tähyää olympialaisiin.

Painonnostaja Laura Liukkonen on 150-senttinen ja kisapainossaan 55- tai 58-kiloinen voimanpesä, joka kyykkää ja nostaa maasta hurjat 140 kiloa. Liukkonen on juvalaisen luomutilan kasvatti, joten monipuolinen peruskunto on rakennettu maatilan töillä. Maajoukkuetason urheilija hänestä tuli kuitenkin vahingossa vuonna 2016.

”Ajauduin parin työkaverin mukana crossfit-salille. Siellä valmentajat huomasivat aika nopeasti, että minussa on potentiaalia painonnostoon. Vaikka olen vahingossa tullut urheilijaksi, olen aina tykännyt treenaamisesta ja päätynyt myös usein kisaamaan lajissa kuin lajissa.”

Liukkonen voitti painonnostossa 58 kilon sarjassa Pohjoismaiden mestaruuden jo 2016 ja Suomen mestaruuden 2017. Tammikuussa 2020 hän kiskaisi jo 55 kilon sarjassa uuden Suomen ennätyksen yhteistuloksella 167 kiloa: tempaus 72 kiloa ja työntö 95 kiloa. 

Seuraavien neljän vuoden aikana hän haluaa ulosmitata koko potentiaalinsa ja nähdä, mihin asti rahkeet riittävät arvokisoissa.

”Olen päättänyt laittaa tähän all-in ja katsoa urheilukortin loppuun saakka.”

Lupa odottaa vielä kovempia tuloksia

Poikkeuksellisen Liukkosen urheilijatarinasta tekee se, että hän on onnistunut nostamaan tulostasoaan huimasti siitä huolimatta, että vuorotyö ensihoidossa on ollut hyvin raskasta ja kaikkea muuta kuin optimaalista maailman huippua tavoittelevalle urheilijalle. Pahimmillaan viikkorytmi on kulkenut luupissa työvuoro, nukkumaan, salille ja takaisin töihin.

Vuoden 2020 lopussa Liukkonen teki rohkean ratkaisun irtisanoutumalla ensihoitotyöstään Suomessa ja muuttamalla Belgiaan ”treenikommuuniin” yhdessä toisen suomalaisen painonnostaja Marianne Saarhelon sekä valmentajansa Anna van Bellinghenin kanssa.

Kun työn aiheuttama kuorma on ollut poissa, Liukkonen on nostanut peruskuntokaudella lähes samoja rautoja kuin kisakaudellakin. Maisemanvaihdoksen myötä Liukkonen uskookin pystyvänsä nostamaan yhteistulostaan reilusti yli kymmenellä kilolla.

”Eron pitäisi olla paljon suurempi kisakauteen verrattuna, joten kehittymisvaraa on vielä paljon. 110 kilon työnnöllä ja 90 kilon tempauksella olisin EM-kisoissa 55 kilon sarjassa viiden joukossa.”

Nopea tulosparannus kiinnitti muutama vuosi sitten myös urheilun valvovan silmän huomion. Kun yhteistulos nousi vuosien 2016 ja 2017 aikana 38 kiloa, Liukkonen sai usein vieraita.

”ADT:n dopingtestaajat käytännössä asuivat luonani sen vuoden. Tulin kilpailuihin vähän puskista, sillä eivät he tienneet crossfit-salilla rakennetusta pohjastani.”

Tuloskehitys on hämmästyttävää myös siksi, että kehitystä tuli puutteellisella tekniikalla ja rikkinäisellä olkapäällä. Vuonna 2018 tehdyn olkapääleikkauksen jälkeen tulokset ovat nousseet edelleen, kun tekniikka on kehittynyt vammautumisriskin samalla pienentyessä..

”Ensimmäisissä EM-kisoissa tekniikkani oli huono. Seuraavissa EM-kisoissa olin kahdeksas kauden huonoimmalla yhteistuloksella, ja lisäksi olkapääni oli jo tuolloin huonossa kunnossa. On vain ajan kysymys, että saan täräytettyä todella kovia tuloksia.”

Naisten painonnoston suosio kasvaa

Hyvinvointi ja saliharjoittelu ovat olleet jo vuosia maailmanlaajuinen megatrendi. Kasvava kiinnostus treenaamiseen näkyy myös painonnoston harrastajamäärissä. 

”Erityisesti naiset ovat innostuneet esimerkiksi vapailla painoilla kyykkäämisestä. Olen saanut houkuteltua omia kavereitanikin painonnoston pariin, sillä treenaamme paljon jalkoja.”

Painonnoston SM-kisojen naisosallistujien määrä yli kaksinkertaistui vuosien 2015 ja 2016 aikana. Suuren suosion vuoksi Painonnostoliitto on joutunut nostamaan SM-kisojen tulosrajoja, jotta tapahtumat eivät kasvaisi liian suuriksi. Myös crossfit on tuonut uusia harrastajia painonnoston pariin.

”Naisten painonnostokisoissa käy paljon crossfittaajia, mutta kovatehoinen crossfit on todella kuluttava ja rankka laji, joka aiheuttaa herkästi ylikuntoa. Armollisempi treenaaminen on noussut trendiksi. Painonnosto on siihen todella hyvä vaihtoehto. Voi harjoitella kovaa, mutta järkevästi.”

Puhtaasti parasta kehopositiivisuutta

Doping on painonnostossa maailmanlaajuinen ongelma ja urheilijoita kärähtää vähän väliä. Liukkoselle puhdas urheilu on itsestäänselvyys. Hän kokee, että terveydenhuollon ammattilaisena ja maajoukkueurheilijana hänen täytyy myös aina olla valmis keskustelemaan asiasta. 

”Kun urheilu on puhdasta, lahjakkuus nousee esiin. Yhteistyösopimuksissa on myös aina ehtona, että minun täytyy olla puhdas urheilija. Arvostan kotimaisia ja luonnonmukaisia tuotteita, joten se on hyvin luontevaa.”

Painonnostoon yhdistetään yleisesti myös äijämäisyys ja maskuliinisuus. Liukkosen kohdalla mielikuvaa on vahvistanut myös hyvin raaka työ ensihoidossa. Hänelle on kuitenkin tärkeää nostaa esiin naisellisuutta ja kehopositiivisuutta.

”Miksi urheilijan pitäisi olla tietyn näköinen tai kokoinen? Stereotypioiden rikkominen on tärkeää, enkä pelkää laittaa itseäni likoon sen puolesta. Naisellisuutta kannattaa käyttää hyväksi markkinoinnissa, mutta tietysti hyvän maun rajoissa. Juttujen täytyy olla sellaisia, että niitä kehtaa esitellä vanhemmilleen. Eettisyys ja kiusaamiseen puuttuminen ovat myös asioita, jotka koen arvokkaina.”

Haluatko Lauran kumppaniksi?

Kumppanina tuet urheilijaa menestyksen tavoittelussa, saat viestisi ja brändisi näkyville ja pääset osaksi ainutlaatuista urheilutarinaa.

Tutustu Lauraan ja kumppanuusvaihtoehtoihin alta!

Jeremy Hakala – Perinteikkään menestyslajin moderni jatkaja

Suutarin siskokset kuvaavat hiihtosuunnistusta sudokuksi suksilla