Mielipiteitä - Urheilumarkkinointihubi 10.fi Autamme brändejä, sponsoreita, urheilijoita, joukkueita ja seuroja menestymään. Wed, 29 Nov 2023 08:58:38 +0000 fi hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://10.fi/wp-content/uploads/2023/09/cropped-10-fi-icon-600-32x32.png Mielipiteitä - Urheilumarkkinointihubi 10.fi 32 32 170528748 Aito kumppanuus saa aikaan toimintaa https://10.fi/aito-kumppanuus-saa-aikaan-toimintaa/ https://10.fi/aito-kumppanuus-saa-aikaan-toimintaa/#respond Wed, 29 Nov 2023 08:56:02 +0000 https://10.fi/?p=14346 Varoitus: urheilijan nostaminen markkinoinnin keskiöön voi vieraannuttaa yleisön. Viisas markkinoija korostaakin yhteisiä arvoja ja liittää brändinsä urheilijan luomiin sisältöihin, kirjoittaa 10.teamin Senior Advisor David Weiner. Moni urheilumarkkinointikampanja typistyy tylsäksi mainoslähdöksi. Ylipalkattu urheilija juoksee hidastetussa filmissä sentimentaalisen musiikin pauhatessa taustalla? Säästäkää minut teatraalisuudelta ja näyttäkää jo ne hiton lenkkarit! Onneksi on kuitenkin tapauksia, joissa brändien urheilumarkkinointi […]

The post Aito kumppanuus saa aikaan toimintaa appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>
Varoitus: urheilijan nostaminen markkinoinnin keskiöön voi vieraannuttaa yleisön. Viisas markkinoija korostaakin yhteisiä arvoja ja liittää brändinsä urheilijan luomiin sisältöihin, kirjoittaa 10.teamin Senior Advisor David Weiner.


Moni urheilumarkkinointikampanja typistyy tylsäksi mainoslähdöksi. Ylipalkattu urheilija juoksee hidastetussa filmissä sentimentaalisen musiikin pauhatessa taustalla? Säästäkää minut teatraalisuudelta ja näyttäkää jo ne hiton lenkkarit!

Onneksi on kuitenkin tapauksia, joissa brändien urheilumarkkinointi tuntuu aidolta ja saa vastakaikua kohdeyleisöltään. Tällaiset kumppanuudet luovat vahvan yhteyden brändin ja urheilun välille sekä vaalivat aitoutta ja uskottavuutta.


Hyödynnä fanien vahvaa tunnesidettä

Kun teet yhteistyötä samat arvot jakavien ja brändillesi tärkeitä kohderyhmiä tavoittavien urheilijoiden tai tapahtumien kanssa, pääset valjastamaan myös fanien intohimon ja vahvan tunnesiteen suosikkiurheilijaansa. Se puolestaan voi johtaa positiivisempaan brändimielikuvaan, kasvaneeseen brändiuskollisuuteen ja lopulta kaupalliseen menestykseen.

Esimerkiksi tuulivoimayritys Ilmatar halusi tavoittaa nuorempaa kohdeyleisöä merkityksellisellä tavalla. Sen sijaan, että brändi puhuisi tylsistä asioista, kuten sähkösopimuksista tai hinnoittelusta, Ilmatar valitsi urheilijat kertomaan kiinnostavia, arvoihin perustuvia tarinoita sosiaalisessa mediassa. Tulokset kertovat aitouden voimasta: urheilijoiden julkaisujen tavoittavuus ja yleisön sitoutuminen oli erittäin korkealla ja sadat ihmiset seurasivat linkkejä urheilijoiden Instagram-profiileissa Ilmattaren verkkosivuille, vaikka sisältöjen fokus olikin arvoissa, ei tuotteen esittelyssä.

Toisinaan tehokas urheilumarkkinointi myös ohittaa urheilijat ja ratsastaa suoraan kuluttajien intohimolla. Norjalainen urheilun vähittäiskaupan jätti XXL edistää ”friluftsliviä”, ulkoilmaelämää. XXL linkittää varusteet ja vaatteet ideologiaan, joka ulottuu yksittäistä urheilijaa laajemmalle. Syvempi yhteys yleisöön syntyy vetoamalla kuluttajien rakkauteen luontoa, raitista ilmaa ja aitoja kokemuksia kohtaan. Tämä lähestymistapa on osoittautunut paljon tehokkaammaksi kuin pelkästään Johannes Høsflot Klæbon kasvojen lätkäiseminen mainostauluun.

Tietenkin yksittäisillä urheilijoilla on edelleen valtava markkinointivoima. Jalkapallon ihmelapsi Erling Haalandilla on valtavasti kaupallista vaikutusvaltaa niin kotimaassaan Norjassa kuin kansainvälisesti. Hänen henkilöbrändinsä on kuitenkin jo kärsinyt aloittelijan virheistä, kuten yhteistyöstä kyseenalaisten kryptovaluuttatoimijoiden kanssa. Aivan kuten brändien on ponnisteltava löytääkseen oikeat urheilijat kumppaneikseen, urheilijoiden on asetettava omat reunaehtonsa sille, millaisiin kumppanuuksiin he haluavat ryhtyä.


Tarina on hypeä tärkeämpi

Brändin ja urheilijan arvojen yhteensovittaminen on onnistuneen kumppanuuden edellytys. Fiksu markkinoija etsii keinoja liittää brändinsä urheilijoiden sisältöihin sen sijaan, että tunkee heidät väkisin brändin keskiöön.

Jos yhteys ei tunnu aidolta, tämän päivän vaativat nuoret kuluttajat lakkaavat kuuntelemasta. Markkinoijat tietävät tämän: Urheilumarkkinointi 2023 -raporttimme mukaan suomalaiset brändit ja heidän mediatoimistonsa pitävät urheilijan arvoja ykköskriteerinään yhteistyökumppaneita valitessa.

Tehokkaimmissa yhteistöissä kerrotaan yhteisiä arvoja korostavia tarinoita. Brändit, jotka liittyvät suoraa liiketoimintaansa suurempiin teemoihin, luovat vahvoja siteitä kuluttajiin. Esimerkiksi ammattilaisjalkapalloilija Henrikh Mkhitaryan lahjoitti jalkapallokenkiä kerätäkseen varoja kotimaansa Armenian orvoille lapsille. Oman anteliaisuutensa sijaan Adidas valitsi tuoda esille Mkhitaryanin inspiroivan teon.

Aitojen kumppanuuksien rakentaminen onnistuu, kun brändisi nojaa yhteisöllisyyteen, painottaa tarinaa hypen sijaan, tuo esille urheilijoiden aitoja persoonia ja seisoo tärkeiden asioiden takana. Jos onnistut näissä, olen ensimmäisenä jonossa ostamassa pelipaitaa – vaikka logosi olisi jättimäisenä sen rinnuksissa.


Tutustu uudenlaiseen tapaan tehdä urheilukumppanuuksia:


David Weiner on pitkän linjan markkinointiammattilainen ja 10.teamin Senior Advisor. Hän on johtanut NHL:n sosiaalisen median markkinointia sekä vetänyt brändi- ja sisältömarkkinointia muun muassa Finnairilla ja PepsiCo:lla.

The post Aito kumppanuus saa aikaan toimintaa appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>
https://10.fi/aito-kumppanuus-saa-aikaan-toimintaa/feed/ 0 14346
Urheilijan henkilöbrändi on markkinoijan tehotyökalu https://10.fi/urheilijan-henkilobrandi-markkinoinnin-tyokaluna/ https://10.fi/urheilijan-henkilobrandi-markkinoinnin-tyokaluna/#respond Thu, 26 Oct 2023 06:40:41 +0000 https://10.fi/?p=14333 Onnistunut ja oikea-aikainen kumppanuus sataa niin urheilijan kuin markkinoijan laariin, kirjoittaa 10.teamille opinnäytetyönsä tehnyt Aleksi Otollinen. Millainen on hyvä urheilijan ja yrityksen välinen brand match? Miten erilaisissa vaiheissa uraansa olevia urheilijoita kannattaa hyödyntää kampanjoissa? Näitä kysymyksiä lähdin selvittämään 10.teamille tekemässäni opinnäytetyössä. Kävin läpi kansainvälisiä case-esimerkkejä ja analysoin niiden onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä. Tavoitteenani oli löytää parhaita […]

The post Urheilijan henkilöbrändi on markkinoijan tehotyökalu appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>
Onnistunut ja oikea-aikainen kumppanuus sataa niin urheilijan kuin markkinoijan laariin, kirjoittaa 10.teamille opinnäytetyönsä tehnyt Aleksi Otollinen.


Millainen on hyvä urheilijan ja yrityksen välinen brand match? Miten erilaisissa vaiheissa uraansa olevia urheilijoita kannattaa hyödyntää kampanjoissa?

Näitä kysymyksiä lähdin selvittämään 10.teamille tekemässäni opinnäytetyössä. Kävin läpi kansainvälisiä case-esimerkkejä ja analysoin niiden onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä. Tavoitteenani oli löytää parhaita käytäntöjä ja uusia näkökulmia urheilijavaikuttajien hyödyntämiseen markkinoinnissa.

Opinnäytetyössäni käyttämien case-esimerkkien urheilijat olivat kaikki erilaisissa uravaiheissa: mukana oli niin tulevaisuuden lupauksia, kovassa nosteessa olevia urheilijoita kuin jo uransa huipulla olevia. Kaikkia kuitenkin yhdistää se, että jokaisella on oma vahva henkilöbrändi, jota myös hyödynnettiin kumppanuudessa.

Universaalia kaava onnistuneeseen urheilumarkkinointiin ei luonnollisestikaan ole, mutta esimerkit tarjosivat hyviä näkökulmia henkilöbrändin monipuoliseen hyödytämiseen ja kampanjoiden suunnitteluun. Tässä muutama keskeinen nosto työstäni:


1: Panosta brand matchiin

Onnistunut brand match oli keskiössä kaikissa analysoimissani kumppanuuksissa. Hyvä match avaa markkinoijalle pääsyn kiinnostavien yleisöjen pariin ja mahdollistaa molemmille osapuolille tärkeiden asioiden esille tuomisen. Kun arvot kohtaavat ja tunne välittyy, syntyy tehokasta markkinointia. 

Arvot olivat vahvasti esillä useissa caseissa. Hyvä esimerkki on jalkapalloilija Megan Rapinoen ja Budweiserin yhteistyö vuodelta 2019, joka nosti keskusteluun Yhdysvaltojen naisten ja miesten jalkapalloliigojen räikeän palkkaeron.


2: Ole ajan hermolla

Tehokas markkinointi vaatii oikea-aikaisuutta ja ymmärrystä hetken trendeistä. Kuka urheilija on urheilu-uransa tai medianäkyvyytensä puolesta suurimmassa nosteessa? Kuinka tätä pystytään hyödyntämään sekä urheilijalle että brändille luontevalla ja uskottavalla tavalla?

Edellä mainittu Rapinoen ja Budweiserin yhteistyö on erinomainen esimerkki myös oikea-aikaisuuden voimasta. Rapinoe nousi vuonna 2019 kansainväliseen suursuosioon ja urheilun yhdenvertaisuustyön esikuvaksi, nostaen samalla myös kumppaniensa profiilia.


3: Katso tulevaisuuteen

Brändin kannattaa pyrkiä sitouttamaan myös vielä vähemmän tunnettuja urheilulupauksia tähtien lisäksi. Varhain sovittu kumppanuus voi osoittautua hyvin onnistuneeksi sijoitukseksi.

Tästä hyvä esimerkki on New Balancen ja tennistähti Coco Gauffin kumppanuus. Neljätoistavuotiaan huippulupauksen sitouttaminen ja esiin nostaminen oli kenkäbrändille taloudellinen riski, mutta jos New Balance olisi odottanut Gauffin nousua maailman huipulle ennen yhteistyösopimuksen tekoa, olisi mahdollista, ettei se olisi enää kyennyt kilpailemaan urheilijan allekirjoituksesta suurempien vaatebrändien ja näiden jättibudjettien kanssa. Tänä vuonna Gauff löytyy sijalta 12 maailman markkina-arvoltaan suurimpien urheilijoiden listauksesta.


4: Tutki mahdollisuuksia laatikon ulkopuolelta

Aina parhaat matchit eivät löydy niistä ilmeisimmistä lajeista ja urheilijoista. Esimerkiksi e-urheilijat ovat tunnettuja ja kiinnostavia henkilöbrändejä, jotka avaavat markkinoijan käyttöön kanavia, joita monilla perinteisten urheilulajien edustajilla ei ole tarjottavana.

Teksti: Aleksi Otollinen



10.team on urheilijat ja markkinoijat yhdistävä yhteisö, johon kuuluu jo satoja ammattiurheilijoita sekä kymmeniä kiinnostavia brändejä. Alustalla kaikki yhteistyön vaiheet sopimuksista sisältöihin ja briiffaamisesta tulosten analysointiin hoituvat sujuvasti ja täysin digitaalisesti.

The post Urheilijan henkilöbrändi on markkinoijan tehotyökalu appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>
https://10.fi/urheilijan-henkilobrandi-markkinoinnin-tyokaluna/feed/ 0 14333
Mitä jos seuraajamäärällä ei olisikaan merkitystä? https://10.fi/mita-jos-seuraajamaaralla-ei-oliskaan-merkitysta/ https://10.fi/mita-jos-seuraajamaaralla-ei-oliskaan-merkitysta/#respond Mon, 20 Feb 2023 06:26:05 +0000 https://10.fi/?p=14057 Muuttuva some haastaa vaikuttajamarkkinointia tekevien brändien ajattelutavan ja on hyvä uutinen urheilijoille, sanoo 10.fin Erkko Simsiö. Vaikuttajamarkkinointi on todettu toimivaksi, ja se kuuluu jo lähes kaikkien kuluttajabrändien markkinoinnin työkalupakkiin. Kuulen todella usein suomalaisten markkinoijien etsivän vaikuttajia, joilla on paljon seuraajia ja niistä suurin osa Suomesta. Moni myös ajattelee, että on helpompaa toimia yhden ison kuin […]

The post Mitä jos seuraajamäärällä ei olisikaan merkitystä? appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>

Muuttuva some haastaa vaikuttajamarkkinointia tekevien brändien ajattelutavan ja on hyvä uutinen urheilijoille, sanoo 10.fin Erkko Simsiö.


Vaikuttajamarkkinointi on todettu toimivaksi, ja se kuuluu jo lähes kaikkien kuluttajabrändien markkinoinnin työkalupakkiin. Kuulen todella usein suomalaisten markkinoijien etsivän vaikuttajia, joilla on paljon seuraajia ja niistä suurin osa Suomesta. Moni myös ajattelee, että on helpompaa toimia yhden ison kuin useamman pienen vaikuttajan kanssa. Isot vaikuttajat ovat myös hyviä tuottamaan sisältöä, jolloin markkinoijan ei tarvitse.

Urheilijoille tämä on huono uutinen. Jos olet jo menestynyt urheilija, olet lajissasi maailman parhaita ja suurin osa sadoista tuhansista tai jopa miljoonista seuraajistasi on todennäköisesti ulkomailta. Jos taas olet vasta matkalla kohti huippua, sinut tunnetaan jo lajisi piirissä, mutta seuraajia on vasta tuhansia tai korkeintaan kymmeniä tuhansia. Sisällön tuottaminenkin saattaa tuntua urheilijasta vaikealta. Harmi, kumppanit tulisivat kyllä tarpeeseen ammattimaisen urheilun rahoittamisessa.

Mutta mitä jos seuraajamäärällä ei olisikaan merkitystä? 

Tavoittavuus ei ole enää sidoksissa seuraajamääriin

Vuosia sitten omaksuimme yksinkertaisen ajatuksen siitä, miten sosiaalinen media toimii. Valitsimme itse tilit, joiden julkaisuja halusimme nähdä. Markkinoijat ja mediat kadehtivat seuraajamääriä, joita vaikuttajat saivat tuottamalla tekstiä ja julkaisemalla kuvia, ja niinpä ne perustivat someen myös omat tilinsä ja keräsivät omia seuraajia.

Sosiaalinen media on kuitenkin, ehkä hieman vaivihkaa, muuttunut monimutkaisemmaksi käsittää. Algoritmit ovat kehittyneet älykkäämmiksi. Ja myös kaupallisemmiksi, sillä kaikki somejätit tekevät tuloksensa mainonnalla. Enää meidän ei tarvitse valita, mitä haluamme seurata. Sillä ei enää juurikaan ole merkitystä, koska alustat päättävät puolestamme ja näyttävät meille sisältöä, johon muut käyttäjät ovat sitoutuneet.

Urheilijoille tämä on mahtava uutinen, koska he ovat tutkitusti somessa niitä kaikkein sitouttavimpia. Markkinoijakin ymmärtää sen viimeistään kokeiltuaan yhteistyötä. Urheilijoiden julkaisujen jälkikäteen mitattu todellinen tavoittavuus (true reach) on usein moninkertainen verrattuna seuraajamäärään, jota etukäteen tuijotellaan. Tämän selittää se, että urheilijoiden sisällöt tavoittavat ja kiinnostavat muitakin kuin tämän seuraajia.

Vaikuttajamarkkinoinnissa on opittava pois vanhoista tavoista

Ei tarvitse myöskään olla ammattilainen sisällöntuotannossa. Ihmiset osaavat odottaa hienosti tuotettua sisältöä Netflixissä ja muissa suoratoistopalveluissa. Sosiaalisessa mediassa näyttää sen sijaan toimivan aivan eri sisältö. Suuntaus on selvästi kohti lyhyitä tarinoita ja viihdyttäviä videopätkiä. TikTok ei perusta algoritmiään seuraajamääriin, ja siksi siellä voi lyödä läpi kuka vain, nopeasti. Kiinalaisen alustan nopean suosion seurauksena Metan Instagramiin ja Facebookiin on tullut Reels ja Googlen YouTubeen Shorts.

Poisoppiminen on vaikeaa. Vaikuttajamarkkinoinnissa sitä on kuitenkin tehtävä. Meidän pitää kysyä itseltämme, miksi se seuraajamäärä on edelleen niin tärkeä, jos kuitenkin tavoitteena on tavoittavuus. Tai miksi odotamme ammattiurheilijoilta samaa kuin ammatikseen sisältöä tuottavilta, jos kuitenkin toivomme sitouttavaa sisältöä?


Tutustu 10.team-alustaan

Erkko Simsiö
Kapteeni
Sovi tapaaminen Ekun kanssa tästä!

The post Mitä jos seuraajamäärällä ei olisikaan merkitystä? appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>
https://10.fi/mita-jos-seuraajamaaralla-ei-oliskaan-merkitysta/feed/ 0 14057
Onko urheilu brändeille riski? https://10.fi/onko-urheilu-brandeille-riski/ https://10.fi/onko-urheilu-brandeille-riski/#respond Tue, 22 Nov 2022 06:00:00 +0000 https://10.fi/?p=13903 Urheilu on brändille uhka tai mahdollisuus – riippuen siitä, kenen kanssa ja millä kulmalla kumppanuuksia tehdään, sanoo 10.fin Lotta Heikkeri. Sota, ilmastonmuutos, ihmisoikeuksien polkeminen. Siinä urheiluvuoden(kin) suurimmat puheenaiheet. Jos joku vielä uskoi että urheilua ja politiikkaa ei sovi sekoittaa, kulunut vuosi on viimeistään osoittanut, että urheilu ei todellakaan ole muusta maailmasta erillinen saarekkeensa, jossa voi […]

The post Onko urheilu brändeille riski? appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>
Urheilu on brändille uhka tai mahdollisuus – riippuen siitä, kenen kanssa ja millä kulmalla kumppanuuksia tehdään, sanoo 10.fin Lotta Heikkeri.


Sota, ilmastonmuutos, ihmisoikeuksien polkeminen. Siinä urheiluvuoden(kin) suurimmat puheenaiheet. Jos joku vielä uskoi että urheilua ja politiikkaa ei sovi sekoittaa, kulunut vuosi on viimeistään osoittanut, että urheilu ei todellakaan ole muusta maailmasta erillinen saarekkeensa, jossa voi porskuttaa eteenpäin kuin mikään ei olisi perustavanlaatuisesti muuttunut.

Mutta mitä tämä kaikki tarkoittaa markkinoijan näkökulmasta? Onko urheilusta tullut riskibisnestä? Otetaanpa selvää.


Sota laittoi urheilun ja sponsorit luupin alle

Talviolympialaiset oltiin saatu hädin tuskin taputeltua, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Siinä missä Pekingissä venäläisurheilijat vielä kilpailivat ilman maatunnuksia, sodan alettua venäläiset joukkueet ja urheilijat suljettiin pois kaikkialta urheilussa – lähestulkoon. Vaikka jääkiekon NHL ilmoitti heti katkaisevansa kaiken yhteistyön venäläiskumppaneiden kanssa, venäläiset pelaajat Putin-mielisen Aleksandr Ovetškinin johdolla pyörivät edelleen taalajäillä kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Sodalla on ollut kauaskantoisia seurauksia, jotka tuntuvat niin kuluttajien kuin brändien lompakoissa. Kumppanuuksien riskit eivät urheilussa realisoidu ehkä yhtä railakkaasti kuin Fortumilla Uniper-kauppojensa kanssa, mutta monen sponsorin ja urheilutoimijan pakka meni uusiksi, kun siteitä itään ruvettiin katkomaan rivakasti.

Sodan harvoja positiivisia seurauksia on, että kumppanuuksia on alettu arvioida entistä kriittisemmällä silmällä ja riskejä huolellisemmin analysoiden. Tämä toivottavasti muistetaan myös, kun sota (toivottavasti pian) Ukrainan voittoon päättyy.


Ilmastonmuutos uhkaa niin kesä- kuin talvilajeja

Juuri päättyneessä COP27-ilmastokokouksessa tunnelmat olivat synkät. Mittaushistorian ennätystuloksia on paukuteltu joka puolella maailmaa, ja moni kokee, että tämä iso peli on jo hävitty.

Ilmastonmuutoksen riskit ovat realisoituneet myös urheilussa. Jo nyt kuumuus ja sään ääri-ilmiöt pakottavat perumaan harjoituksia ja otteluita. Talvella on usein niin lämmintä, ettei tykkilumestakaan ole aina apua. Suomalaisista lumilajien urheilijoista yli puolet kertoo olevansa huolissaan oman lajinsa ja elinkeinonsa tulevaisuudesta.

Myös urheilufanit ovat havahtuneet ilmastonmuutoksen merkittävyyteen. Kumppanuuksia tarkastellaan entistä kriittisemmällä silmällä, ja viherpesuun puututaan herkästi. Hyvänä esimerkkinä tästä on viikkokausia otsikoissa roikkunut British Cyclingin ja öljy-yhtiö Shellin nollapäästöjä tavoitteleva kumppanuus, joka johti suureen halooseen ja liiton puheenjohtajan eroon.


Qatarissa otetaan mittaa ihmisoikeuksista ja markkinoijien arvoista

Nyt maailman katse on kääntynyt Qatariin, jossa järjestetään ennätyksellisen kalliit jalkapallon miesten MM-kisat. Koko kisaprojekti on ollut skandaalien värittämä, aina kisojen myöntämisen lahjusvyyhdistä rakentamisen aikana kuolleisiin tuhansiin vierastyöläisiin. Kisahuuma on ollut kortilla niin fanien, pelaajien kuin yritysten puolella.

Brändien arvoista otetaan nyt tosissaan mittaa. MM-kisojen ja Fifan kumppanit ovat, varsin ymmärrettävästi, olleet poikkeuksellisen hiljaa ja yrittäneet etäännyttää mainontaansa Qatarista ja sen valtaapitävistä. Moni brändi on haistanut mahdollisuuden korostaa omia arvojaan mainostamalla sitä, kuinka ne eivät ole kisojen kumppaneita.

10.fi seuraa Qatarin MM-kisojen markkinoinnin ilmiöitä koko kisojen ajan. Sportswashing-lähtöjen sijaan keskitymme kriittisiin kannanottoihin, asiantuntijoiden analyyseihin ja antimainoslähtöihin.


Uskaltaako markkinoija pistää enää rahaa urheiluun?

Vuosi ei siis ole ollut helppo, edes urheilumarkkinoinnissa. Uskaltaako urheiluun enää lähteä, kun dopingkohujen tai huonon mitalisadon sijaan pitääkin murehtia sotaa ja ilmastoa ja ihmisoikeuksia?

Uskon vakaasti, että urheilu on brändille uhka tai mahdollisuus – riippuen siitä, kenen kanssa ja millä näkökulmalla kumppanuuksia tehdään. Arvot ja kumppanien valinta korostuvat entisestään, kun maailma on kaaoksessa ja yleisöt entistä tiedostavampia.

Tässä kolme tapaa onnistua urheilussa hankalinakin aikoina:

  1. Toimi arvojesi mukaan. Yleisö seuraa yhä herkemmällä korvalla yritysten toimia. Jos juhlapuheissa on luvattu toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja ihmisoikeuksien kehittämiseksi, ei näytä kovin hyvältä, jos korporaation sikariporras lentää pääsponsorin ominaisuudessa yksityiskoneella Qatariin vilkuttelemaan VIP-aition parvekkeelta öljypohattojen kanssa.
  1. Valitse kumppanit tarkoin. Oikeiden yhteistyökumppaneiden valinta korostuu entisestään alati muuttuvassa maailmassa. Pieni due diligence tai riskikartoitus ei välttämättä ole haitaksi urheilukumppanuuksia tehdessäkään. SportsPro Median tuoreen listauksen mukaan erityisen riskialttiita kumppaneita ovat Qatarin ja Saudi-Arabian kaltaiset toimijat sekä monenkirjavat kryptovaluuttaoperaattorit. Jälkimmäisiin liittyvistä riskeistä hyvä osoitus saatiin viime viikolla, kun Miami Heat laski muutamassa päivässä romahtaneen FTX-kryptopörssin logon areenansa katolta – alle kaksi vuotta 19-vuotisen sopimuksen käynnistymisestä.
  1. Tee konkreettisia tekoja. Suuret järisyttävät tapahtumat paitsi aiheuttavat halua toimia myös synnyttävät kyynisyyttä. Sinikeltainen Facebook-profiilikuva tai lupaus toimia ilmaston hyväksi eivät riitä tiedostaville kuluttajille. Brändeille urheilun isot haasteet ovat myös suuri mahdollisuus. Yrityksillä on usein urheilutoimijoita vahvempaa osaamista esimerkiksi vastuullisuus- ja vaikuttavuustoimissa, joten hynttyiden yhteen lyöminen voi olla molempia huimasti hyödyttävä liitto.


Muistetaanhan fanitkin?

Urheiluyhteisöllä on siis vielä petrattavaa ja sponsoreilla pohdinnan paikka, millaisiin kumppanuuksiin rahaa kannattaa pistää. Urheilun vastuullisuus- ja arvokeskusteluissa unohdetaan kuitenkin usein yksi tärkeä osapuoli: fanit eli me kuluttajat. 

Sosiaalista mediaa ja uutisvirtaa doomscrollatessa voi tuntua, että itsellä ei ole mitään osaa ja arpaa siihen, mitä maailmassa tapahtuu. Sodan kulkuun tai Qatarin siirtotyöläispolitiikkaan ei tavan penkkiurheilija todennäköisesti pysty suoraan vaikuttamaan, mutta moneen asiaan kyllä: Voimme kertoa yrityksille, jos kumppanuus kaihertaa tai tuntuu viherpesulta tai muilla tavoin tympeältä. Äänestää jaloillamme ja tehdä vastuullisia valintoja silloin kun voimme, esimerkiksi pienentää omaan fanin hiilijalanjälkeämme. Seurata ja kannustaa hankalia asioita esiin tuovia urheilijoita.

Brändit ovat mukana urheilussa yleisöjen takia. Se tarkoittaa, että faneilla on yhdessä paljon valtaa. Deloitten tutkimuksen mukaan vastuullisuuden merkitys kulutuspäätöksissä on jyrkässä nousussa. Uskon, että vuonna 2023 yritykset, urheilu ja fanit tekevät yhdessä maailmasta vähän paremman paikan.


Onko brändilläsi kunnianhimoiset vastuullisuustavoitteet tai kestävään kehitykseen liittyviä palveluita? Urheilu tarjoaa luontevan ja tehokkaan alustan muutoksen ajamiseen. Me jeesaamme sopivien kumppanien löytämisessä.

The post Onko urheilu brändeille riski? appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>
https://10.fi/onko-urheilu-brandeille-riski/feed/ 0 13903
Aitous on tärkeämpää kuin 50 000 seuraajaa https://10.fi/aitous-on-tarkeampaa-kuin-seuraajamaara/ https://10.fi/aitous-on-tarkeampaa-kuin-seuraajamaara/#respond Thu, 13 Oct 2022 07:16:21 +0000 https://10.fi/?p=13808 Tavoittavuuden ja näyttökertojen tuijottaminen ei enää riitä. Markkinoijaa pitäisikin kiinnostaa nyt somevaikuttajien laatu ja aitous, sanoo 10.fin Piitu Hoffrén. Markkinoijilla on nyt kovempi kilpailu kuin koskaan saada oma viestinsä kuulluksi ja nähdyksi. Brändit haluavat luoda syvempää yhteyttä kohderyhmiinsä, vahvistaa tunnesidettä ja päästä lähemmäs asiakkaidensa elämää. Paras keino aidon yhteyden luomiseen onkin – aitous. Yksilöihin vaikutetaan […]

The post Aitous on tärkeämpää kuin 50 000 seuraajaa appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>

Tavoittavuuden ja näyttökertojen tuijottaminen ei enää riitä. Markkinoijaa pitäisikin kiinnostaa nyt somevaikuttajien laatu ja aitous, sanoo 10.fin Piitu Hoffrén.



Markkinoijilla on nyt kovempi kilpailu kuin koskaan saada oma viestinsä kuulluksi ja nähdyksi. Brändit haluavat luoda syvempää yhteyttä kohderyhmiinsä, vahvistaa tunnesidettä ja päästä lähemmäs asiakkaidensa elämää.

Paras keino aidon yhteyden luomiseen onkin – aitous.


Yksilöihin vaikutetaan yksilöiden kautta

Sosiaalisen median ansiosta viestinsä voi suunnata tarkasti halutulle kohderyhmälle. Ongelma vain on, että kohderyhmään kuuluva ei ajattele kuuluvansa markkinoijalle mielekkääseen segmenttiin, vaan hän on yksilö, joka elää ja toimii omalla tavallaan.

Yksilöihin voikin vaikuttaa parhaiten toisten yksilöiden kautta. Vuonna 2021 globaali vaikuttajamarkkinointi oli 14 miljardin dollarin bisnes, ja kasvukäyrä osoittaa edelleen jyrkästi ylöspäin. Vuonna 2031 vaikuttajamarkkinointi on jo 38 miljardin markkina, arvioi Market Research Future.

Tärkein syy vaikuttajamarkkinoinnin kovaan kasvuun on luonnollisesti se, että se toimii. Crowd.dna:n mukaan sisällöntuottajat ovat jo menneet läheisten ohi tärkeimpinä suosittelijoina. Eli toisin sanoen kuluttaja, joka on sitoutunut vaikuttajan sisältöihin, ostaa todennäköisemmin tuotteen tai palvelun itselleen tärkeän vaikuttajan kuin esimerkiksi sisaruksen suosittelusta.

Vaikuttajien kautta markkinoija voi luoda yhä vahvempaa yhteyttä uusiin ja jo olemassa oleviin asiakkaisiinsa. Yhteys ei kuitenkaan synny pelkästään tykittämällä tuotetta tai palvelua kohderyhmän verkkokalvoille, vaan aktivoimalla yleisöä heille tärkeän ihmisen kautta.

Tämä edellyttää tietenkin sitä, että vaikuttaja on luonut vahvan yhteyden yleisöönsä. Se vaatii vaikuttajalta määrätietoista tekemistä: läsnäolon pitää olla säännöllistä ja vuorovaikutteista, ja sisällöistä pitää löytyä jokin punainen lanka, jotta yleisö tietää mitä odottaa. Tärkein lenkki yhteyden luomisessa on kuitenkin aitous.


Aitous synnyttää vaikuttavuutta ja vaikuttavuus sitouttavuutta

Mitä sitten on aitous sosiaalisessa mediassa? Onko ihminen aito jos hän meikkaa? Entä jos hän käyttää somessa filttereitä? Onko aitoutta esitellä somessa vain tiettyä puolta elämästään?

Vaikuttajan aitous syntyy siitä, että hän tietää kuka on, tekee asioita joista puhuu ja on rehellinen sekä itselleen että yleisölleen. Aitouden ei tarvitse tarkoittaa sitä, että somessa täytyy avata jokainen mahdollinen yksityiskohta itsestään ja elämästään, vaan se on luottamuksen rakentamista yleisöön. Luottamus taas luo vaikuttavuutta, joka taas kasvattaa sitoutuneisuutta.

Siksi kilpailun voittajaksi tähtäävää markkinoijaa pitäisikin kiinnostaa vaikuttajan yleisön koon lisäksi vaikuttajan laatu. Enää ei riitä, että tuijottaa tavoittavuutta ja näyttökertoja, vaan mukaan täytyy saada uusia mittareita, jotka kertovat tarkemmin vaikuttajan suhteesta yleisöönsä.

Aitousindeksiä eivät somealustat valitettavasti tarjoa, mutta sitouttavuus, seuraajien laatu ja muut mittarit ovat hyvä lähtökohta vaikuttajamarkkinoinnin aloittamiselle.


Aitous on urheilijan valtti

Aitoa yhteyttä yleisöön tavoittelevan markkinoijan kannattaakin kääntää katse urheilijoihin vaikuttajina. Urheiluun liittyvät tarinat voittoineen ja vastoinkäymisineen tekevät urheilijoista poikkeuksellisen kiinnostavia seurattavia, ja urheilun ainutlaatuinen tunnelataus on läsnä myös urheilijan ja hänen yleisönsä välisessä vuorovaikutuksessa. Asiakkaamme ovat kerta toisensa jälkeen todenneet, että urheilijoissa vaikuttajina tehoaa juurikin aitous siloitellun ammattimaisuuden sijaan.

Urheilijoiden aitous tulee parhaimmillaan läpi myös kaupallisissa kumppanuuksissa. Urheilullisen vaikuttajamarkkinoinnin tulokset puhuvatkin puolestaan: urheilijoiden yleisöt ovat poikkeuksellisen sitoutuneita verrattuna ammattivaikuttajiin. Omissa kampanjoissamme urheilijoiden kaupalliset sisällöt ovat ohjanneet hyvin liikennettä brändin kanaviin ja tavoittaneet usein reilusti enemmän yleisöä kuin urheilijalla on seuraajia.

Aitous takaa, että kaupallinen sisältö ei ole selailua keskeyttävä mainos vaan tasavertainen sisältö muiden sisältöjen joukossa. Parhaat yhteistyöt koskettavat tai naurattavat ja kannustavat toimimaan. Millainen markkinoija ei haluaisi ottaa tästä mahdollisuudesta hyötyjä irti?


10.team yhdistää sitouttavat urheilijat ja tuloksia tavoittelevat markkinoijat. Alustallemme on liittynyt jo satoja kiinnostavia urheilijoita sekä kymmenittäin huippubrändejä.

The post Aitous on tärkeämpää kuin 50 000 seuraajaa appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>
https://10.fi/aitous-on-tarkeampaa-kuin-seuraajamaara/feed/ 0 13808
Miksi ei kannata tehdä urheilumarkkinointia? https://10.fi/miksi-ei-kannata-tehda-urheilumarkkinointia/ https://10.fi/miksi-ei-kannata-tehda-urheilumarkkinointia/#respond Mon, 19 Sep 2022 06:27:39 +0000 https://10.fi/?p=13715 Aina urheilumarkkinoinnin tekeminen ei kannata, sanoo 10.fin Riku Saari. Tässä neljä hyvää syytä jättää urheilu väliin. Haluat tehdä asiat kuten aina ennenkin Meneekö markkinoinnin vuosikellon laatimiseen yhtä kauan kuin kestää etsiä näppäimistöltä ctrl+c? Onko firman tämän vuoden sponsorointitoimenpiteet havaittu toimivaksi jo silloin, kun ratakierros juostiin hiilimurskalla ja uusia tilauksia odotettiin faksin ääressä? Jos haluat tehdä […]

The post Miksi ei kannata tehdä urheilumarkkinointia? appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>

Aina urheilumarkkinoinnin tekeminen ei kannata, sanoo 10.fin Riku Saari. Tässä neljä hyvää syytä jättää urheilu väliin.

Haluat tehdä asiat kuten aina ennenkin

Meneekö markkinoinnin vuosikellon laatimiseen yhtä kauan kuin kestää etsiä näppäimistöltä ctrl+c? Onko firman tämän vuoden sponsorointitoimenpiteet havaittu toimivaksi jo silloin, kun ratakierros juostiin hiilimurskalla ja uusia tilauksia odotettiin faksin ääressä?

Jos haluat tehdä asiat samalla tavalla, samoissa kanavissa, samoille yleisöille ja samoilla näkökulmilla kuin aina ennenkin, urheilumarkkinointia ei kannata ottaa osaksi omaa työkalupakkia.

Vai kannattaisiko sittenkin? Todennäköisesti kilpailijasi miettii tälläkin hetkellä kuumeisesti uusia keinoja tavoittaa yhteistä kohdeyleisöänne. Ehkä hän on parhaillaan tutustumassa urheilullisen vaikuttajamarkkinoinnin mahdollisuuksiin ja aikoo vahvistaa brändiään kasaamalla oman, yhteisiä asiakkaitanne sitouttavan urheilijatiimin.

Budjetti on liian pieni

Jokainen urheiluun laitettu euro on toki yhteiskunnallisesti merkityksellinen, mutta pienellä panostuksella ei kannata odottaa merkittäviä kaupallisia tuloksia. Jos käytössäsi on pari tonnia ja sillä pitäisi saada bisnes lentoon ja ostettua koko vuoden markkinointitoimenpiteet, urheilu ei välttämättä ole se kustannustehokkain kanava.

Jos pelimerkkejä on vähän, kannattaa panostaa luovuuteen: keksi oma naseva kulma, luo vaikka meemejä, tunnista tarkkaan omat kohderyhmäsi ja laita somemainonta pyörimään. (Puheenaiheen luomisessa kannattaa tutustua vaikka siihen, miten Valco tekee markkinointia.)

Toisaalta urheilijan tarinan tuominen osaksi omaa tuotetta voi olla toimiva yhdistelmä ja voi onnistuakin parilla tonnilla. Mutta jos se on pois markkinoinnin perusasioista, kannattaa kaivaa taskuista lisää rahaa tai resursoida kaikkein tärkeimpään.

Markkinoinnilla ei ole strategiaa tai tavoitteita

Onko fiksua startata maratonille, jos ei tiedä, kumpaan suuntaan reitti kulkee? Sama homma markkinoinnissa.

Ilman selkeää strategiaa tai liiketoimintaan sidottuja tavoitteita markkinointi on tuuripeliä ja todennäköisesti vain rahan ja resurssien tuhlaamista hyviä tuloksia toivoen. Myös urheilusta saa parhaat tehot irti silloin, kun se on nivottu tiiviisti osaksi yrityksen kaikkea muuta markkinointitekemistä. Kumppanin on vaikea toimittaa timanttisia tuloksia, jos et itsekään tiedä, mitä yhteistyöltä haluat.

Uskot, että logo riittää

Urheilumarkkinointi on sitä, että urheilijalle laitetaan firman logo rintaan ja sen jälkeen ovipumppu laulaa. Vai onko sittenkään?

Sponsorointiraha ostaa oikeudet haluamaasi urheilukohteeseen. Jos odottelet, että se yksin riittää siihen, että asiakkaita alkaa kömpiä sisään ovista ja ikkunoista ruuhkaksi asti, aika saattaa käydä pitkäksi. Oikeuksista saa arvoa ja hyötyä vain silloin, kun niitä käytetään aktiivisesti omien liiketoiminnan tavoitteiden saavuttamiseen ja mielellään monikanavaisesti.

Hyödyntäminen on raakaa työtä ja vaatii sekä urheilumaailman ymmärrystä että enemmän ja vähemmän säätämistä myös sinulta.  Jos et ole valmis käyttämään aikaasi arvon luomiseen, ei urheilukumppanuuteen kannata lähteä.

Paitsi että on myös vaihtoehto. Voit ostaa kumppanuudet avaimet käteen -palveluna. Se onnistuu 10:n kaltaisen asiantuntijan avustuksella, kunhan kolme ensimmäistä kohtaa sen mahdollistavat.

Haluatko tietää, kannattaako sinun yrityksesi ottaa urheilu osaksi markkinointimixiä?

Buukkaa vartti, niin lupaan tarjota muutaman idean!

Riku Saari
Partnership manager

Sovi tapaaminen Rikun kanssa tästä!

The post Miksi ei kannata tehdä urheilumarkkinointia? appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>
https://10.fi/miksi-ei-kannata-tehda-urheilumarkkinointia/feed/ 0 13715
Viisi näkökulmaa urheilumarkkinointiin https://10.fi/viisi-nakokulmaa-urheilumarkkinointiin/ https://10.fi/viisi-nakokulmaa-urheilumarkkinointiin/#respond Wed, 13 Jul 2022 05:00:00 +0000 https://10.fi/?p=13231 Kesälukemista vailla? Tsekkaa nämä Markkinoinnin pelintekijät -blogin timanttiset tekstit. Tiina Tikkinen: Uskotko, että urheilu on markkinoijan rahan haaskaamista? Et ole yksin Jokainen markkinoija tietää, että työtä tehdessään hänen pitää unohtaa omat mieltymyksensä ja hypätä kuluttajan saappaisiin. Vaikkei printtilehteä itse lukisikaan, valitaan sanomalehden etusivu mediamixiin jos kohderyhmä sitä lukee. Sama ajattelu ei jostain syystä päde urheiluun. […]

The post Viisi näkökulmaa urheilumarkkinointiin appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>

Kesälukemista vailla? Tsekkaa nämä Markkinoinnin pelintekijät -blogin timanttiset tekstit.



Tiina Tikkinen: Uskotko, että urheilu on markkinoijan rahan haaskaamista? Et ole yksin

Jokainen markkinoija tietää, että työtä tehdessään hänen pitää unohtaa omat mieltymyksensä ja hypätä kuluttajan saappaisiin. Vaikkei printtilehteä itse lukisikaan, valitaan sanomalehden etusivu mediamixiin jos kohderyhmä sitä lukee.

Sama ajattelu ei jostain syystä päde urheiluun. Moni markkinoija ohittaa toimivan, kasvavan ja kilpailukykyisesti hinnoitellun markkinointikeinon vain siitä syystä, että ei ole itse henkilökohtaisesti kiinnostunut urheilusta.

Lue koko teksti



Erkko Simsiö: Mikä on urheilijan somejulkaisun arvo?

Myös budjetointi voi tuottaa päänvaivaa. Urheilijoiden saaman korvauksen lisäksi on osattava budjetoida oma ja eri osaajilta ostettu työ, maksulliset työkalut sekä ammattimaisesti tehdyn ja mitatun markkinoinnin tueksi ostettavat datat. Budjetti on myös saatava jostain, ja yleensä se on otettava jostain muusta markkinoinnista pois. Siksi työkseen markkinointia tekevä päättäjä joutuu vertailemaan yli rajojen eikä voi tehdä päätöksiä vain fiiliksellä.

Kun panostukset ovat olleet kohdallaan, useimmiten markkinoijat ovat saaneet urheilijoiden kanssa tekemistään kumppanuuksista erinomaista tuottoa. Usein menestyksen hetkellä urheilija kiittää kumppaneitaan saamastaan tuesta. Olisi virkistävää, että useammin markkinoija kiittäisikin urheilijaa menestyksestään!

Lue koko teksti


Piitu Hoffrén: Vaikenemisella on kova hintalappu urheilulle

Hinnaksi syrjinnälle saattaa tulla myös fanien ja yrityskumppanien kaikkoaminen. Uudet sukupolvet eivät enää katso epätasa-arvoa sormien läpi. Jos lajin sisällä ei löydy tilaa vähemmistöille, ei löydy myöskään kannatusta.

Myös yritykset odottavat, että yhteistyökumppanit jakavat niiden arvot ja toimintatavat. Jos brändi kamppailee näkyvästi yhdenvertaisuuden puolesta muilla foorumeilla, joutuu se vakavasti harkitsemaan läsnäoloaan paikoissa, joissa syrjintä ja vaikeneminen ovat edelleen talon tapa.

Lue koko teksti


Jari Lamminaho: Osaako urheilu perustella tarpeellisuuttaan markkinointipäättäjille?

Urheilun huomiotalouden kilpailussa vastustaja ei olekaan kilpaileva seura, toinen laji tai yksilöurheilijan kovin kilpakumppani. Urheilu kilpailee ihmisten ajankäytöstä Netflixin ja muun viihteen kanssa. Urheilun onkin tunnustettava paikkansa osana viihdebisnestä, jonka kuluttajia on palveltava huomion saavuttamiseksi.

Some- ja striimiajan viihteen kuluttaminen voidaan kiteyttää ajatukseen ”enemmän, nopeammin ja helpommin”. Urheilussa tässä kehityksessä esimerkkiä näyttävät amerikkalaiset ammattilaisliigat ja -sarjat. 

Lue koko teksti


Lotta Heikkeri: Laitetaanko nakkimuki vai glitterstringit eli miksi kohderyhmäajattelu on niin vaikeaa?

Kohderyhmän tavoittamisessa tärkeintä on olla läsnä niissä kanavissa ja sellaisilla tavoilla, jotka ovat mieluisia kohderyhmälle, ei viestijälle itselleen. Jos omat rahkeet eivät riitä sisällöntuotantoon ja aktiiviseen läsnäoloon uuden kohderyhmän kanavissa, kannattaa avuksi pyytää vaikkapa oman seuran tai lajin tähdet sekä erityisesti yrityskumppanit. Uusien kohderyhmien tavoittaminen on myös mainio paikka uusien yrityskumppanuuksien solmimiselle.

Lue koko teksti

The post Viisi näkökulmaa urheilumarkkinointiin appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>
https://10.fi/viisi-nakokulmaa-urheilumarkkinointiin/feed/ 0 13231
Vaikenemisella on kova hintalappu urheilulle https://10.fi/vaikenemisella-on-kova-hintalappu-urheilulle/ https://10.fi/vaikenemisella-on-kova-hintalappu-urheilulle/#respond Wed, 15 Jun 2022 05:02:17 +0000 https://10.fi/?p=13212 Urheilun yhdenvertaisuuden edistämisen ei pitäisi olla vain kaapista tulevan yksilön vastuulla, sanoo 10.fin Piitu Hoffrén. Kesällä 2021 NHL-seura Nashville Predatorsiin varattu Luke Prokop julkaisi viestin Instagramissa: ”En enää pelkä piilotella sitä mitä olen. Tänään kerron ylpeydellä, että olen homo.” Aiheesta nousi, odotetusti, valtava keskustelu. Kyseessä oli NHL:n ensimmäinen julkisesti homoseksuaali pelaaja – joskaan ei varmasti […]

The post Vaikenemisella on kova hintalappu urheilulle appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>

Urheilun yhdenvertaisuuden edistämisen ei pitäisi olla vain kaapista tulevan yksilön vastuulla, sanoo 10.fin Piitu Hoffrén.


Kesällä 2021 NHL-seura Nashville Predatorsiin varattu Luke Prokop julkaisi viestin Instagramissa: ”En enää pelkä piilotella sitä mitä olen. Tänään kerron ylpeydellä, että olen homo.”

Aiheesta nousi, odotetusti, valtava keskustelu. Kyseessä oli NHL:n ensimmäinen julkisesti homoseksuaali pelaaja – joskaan ei varmasti ainoa seksuaalivähemmistöihin kuuluva liigan kautta aikojen yli 7 500 pelaajan joukossa.

Kiittävien ja kannustavien kommenttien lisäksi Prokopin kaltaisten ulostulojen ympärillä nousee aina yksi näkemys vahvana esiin: Miksi tästä pitää puhua? Eikä siis siltä kannalta, että perustellusti ihmeteltäisiin, vieläkö tällainen on uutisaihe nykyajan yhteiskunnassa. Vaan että pitääkö tästä puhua, koska se on niin kiusallista, eikö olisi kaikille helpompaa olla vaiti?

Etenkin joukkueurheilussa seksuaalisuus on edelleen vahva tabu. Prokopin kaapistatulon jälkeen eräs suomalainen kiekkovaikuttaja kommentoi mediassa, että homojen olemassaolo on tiedetty, mutta se on vain pidetty pois mediasta. Antaa kaikkien kukkien kukkia, kunhan vain kukkivat hiljaa.

Mutta niin kauan kuin aihe aiheuttaa vaikenemista, vaientamista tai syrjintää, asiasta on pakko puhua, tuntui se urheiluvaikuttajista kuinka kiusalliselta hyvänsä.


Urheilu laahaa perässä tasa-arvotyössä

Kaikki muut yhteiskuntaa liikuttavat voimat ovat onnistuneet rakentamaan avoimempaa kulttuuria. Esimerkiksi taiteessa, tai jopa politiikassa, asialla ei enää ole liiemmälti uutisarvoa.

Urheilu laahaa tasa-arvotyössä muiden alojen perässä, vaikka muutama yksilö onkin uskaltanut aiheesta viime vuosina puhua. Kentällä ja pukukopissa huudellaan edelleen asioita, jotka työpaikalla tai koulussa ovat tätä nykyä täysin asiattomia.

Aihe on edelleen etenkin suomalaisessa urheilussa kiusallinen ja vaikea, ja yhdenvertaisuudesta puhutaan pitkälti kaapista tulevien yksilöiden kautta. Seurojen ja liigojen jälkikäteen someen laittamista, vaikean oloisista tukiviesteistä paistaa läpi, että näiden ulostulojen taustalla on yksilön rohkeus eikä suinkaan yhteisön avoin ja kannustava kulttuuri.

Osa urheilijoista ei myöskään halua puhua homoudestaan julkisesti suojellakseen seuraa tai lajin mainetta. Eikö lajin pitäisi suojella yksilön oikeuksia eikä toisinpäin?


Vaikeneminen ja syrjintä käyvät urheilulle kalliiksi

Yhdenvertaisuus ei ole mikään mielipidekysymys, vaan se on kirjattu lakiin

”Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.”

Yhdenvertaisuuden edistäminen tapahtuu yhteisössä sisältäpäin. Se on velvollisuus, mutta ennen kaikkea sen tulisi olla tahtotila. Se ei tapahdu hiljaisuudella vaan avoimuudella, rohkealla keskustelulla, viestinnällä ja konkreettisilla teoilla.

Vaikenemisella on myös kova hintalappu urheilulle. Selvitysten mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat lapset lopettavat urheilun nopeammin kuin muut. Kun omaa identiteettiään joutuu peittelemään, se vaikuttaa väistämättä myös urheiluun.

Kuinka monta loistavaa urheilu-uraa on menetetty syrjivän kulttuurin takia? Tai, mikä vielä tärkeämpää kuin hukattu urheilumenestys: kuinka moni urheilija on kärsinyt siitä, että ei ole vaikenemisen kulttuurin takia saanut avoimesti olla sitä mitä on?

Hinnaksi syrjinnälle saattaa tulla myös fanien ja yrityskumppanien kaikkoaminen. Uudet sukupolvet eivät enää katso epätasa-arvoa sormien läpi. Jos lajin sisällä ei löydy tilaa vähemmistöille, ei löydy myöskään kannatusta.

Myös yritykset odottavat, että yhteistyökumppanit jakavat niiden arvot ja toimintatavat. Jos brändi kamppailee näkyvästi yhdenvertaisuuden puolesta muilla foorumeilla, joutuu se vakavasti harkitsemaan läsnäoloaan paikoissa, joissa syrjintä ja vaikeneminen ovat edelleen talon tapa.


Muutos vaatii puhetta ja tekoja

Kuten kaapista tullut kiekkoilija Janne Puhakka Hesarin haastattelussa sanoi: ”Niin kauan kuin aihe on vaiettu, siitä on puhuttava.”

Vastuun yhdenvertaisuuden edistämisestä ei pitäisi kuitenkaan kuulua yksilöille. Jokaisella on oikeus puhua tai olla puhumatta aiheesta. Olemme edelleen tilanteessa, jossa valokeilaan saapuva vähemmistön edustaja joutuu tahtomattaankin mannekiinin tai kouluttajan rooliin, vastaamaan tasa-arvon kehittämisestä omassa lajissaan. 

Urheilulla on valtava voima vaikuttaa, ja toivon että urheilu on mukana rakentamassa yhdenvertaista ja turvallista yhteiskuntaa aktiivisesti ja yhtenä rintamana. Tiedän, että urheiluyhteisöistä löytyy ihmisiä, jotka todella aidosti haluavat edistää asioita parempaan suuntaan, mutta eivät tiedä miten.

Puhuminen on ensimmäinen askel. Sitten tarvitaan toimia. Esimerkiksi Ihmisoikeusliitto ja Seta tarjoavat materiaaleja ja koulutuksia yhdenvertaisuuden huomioimisessa.

Edellä mainittu kaappi on tunkkainen ja yksinäinen. Ihminen päätyy sinne ennen kun hänellä on itsellään oikeus siihen vaikuttaa. Mitä pidempään siellä viettää aikaa, sen vaikeampi on aukaista ovea ja tulla ulos elämään itsensä näköistä elämää. Yhteisöjen tulisi auttaa oven aukaisemisessa, luoda turvallinen maaperä astua ulos ja sitten purkaa koko kaappi.

The post Vaikenemisella on kova hintalappu urheilulle appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>
https://10.fi/vaikenemisella-on-kova-hintalappu-urheilulle/feed/ 0 13212
Laitetaanko nakkimuki vai glitterstringit eli miksi kohderyhmäajattelu on välillä niin vaikeaa https://10.fi/nakkimuki-vai-glitterstringit-kohderyhmaajattelu-urheilussa/ https://10.fi/nakkimuki-vai-glitterstringit-kohderyhmaajattelu-urheilussa/#respond Sat, 21 May 2022 06:00:00 +0000 https://10.fi/?p=13040 Uusien kohderyhmien tavoittaminen on urheilulle elinehto. Se onnistuu systemaattisella tekemisellä ja yrityskumppanit mukaan ottamisella, kirjoittaa 10.fin Lotta Heikkeri. Arvioiden mukaan noin 40 prosenttia maailman urheilufaneista on naisia. Lisäksi tutkimusraportit kertovat, että naiset tekevät jopa 80 prosenttia kotitalouksien ostopäätöksistä – myös silloin, kun ostetaan lisenssituotteita, kuten pelipaitoja. Näiden lukujen valossa voisi kuvitella, että naisten sitouttaminen olisi […]

The post Laitetaanko nakkimuki vai glitterstringit eli miksi kohderyhmäajattelu on välillä niin vaikeaa appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>


Uusien kohderyhmien tavoittaminen on urheilulle elinehto. Se onnistuu systemaattisella tekemisellä ja yrityskumppanit mukaan ottamisella, kirjoittaa 10.fin Lotta Heikkeri.


Arvioiden mukaan noin 40 prosenttia maailman urheilufaneista on naisia. Lisäksi tutkimusraportit kertovat, että naiset tekevät jopa 80 prosenttia kotitalouksien ostopäätöksistä – myös silloin, kun ostetaan lisenssituotteita, kuten pelipaitoja.

Näiden lukujen valossa voisi kuvitella, että naisten sitouttaminen olisi urheilun agendalla hyvin korkealla. Urheiluun liittyvässä viestinnässä ja markkinoinnissa naiset kohderyhmänä kuitenkin loistavat usein poissaolollaan. 


Hyvät tarkoitusperät, cringe lopputulos

Naisia on toki yritetty houkutella urheilun pariin erilaisin tempauksin ja fanituottein. Parhaimmillaan niiden kautta saadaankin uutta innokasta yleisöä, joka tuntee itsensä aidosti tervetulleeksi ja tasa-arvoiseksi.

Pahimmillaan taas houkutteluyritykset ovat näyttäneet siltä kuin suunnittelutiimin kaikki ymmärrys naisista perustuisi stereotypioita pönkittäviin hömppäelokuviin: ”ladies’ nightissa” on tarjolla manikyyrejä ja miestanssijoita, fanipuodissa taas seuran logolla koristeltuja glitterstringejä ja pinkkejä napapaitoja.

Ihmekös tuo, jos naisfanit ympäri maailman eivät ole aina kokeneet urheilua omakseen. Samanlainen cringe varmaankin valtaa nuorison silloin, kun me boomerit yritämme keksiä heille jotain vekkulia tanssia somessa kysymättä itse kohdeyleisöltä laisinkaan, mikä näitä oikeasti kiinnostaisi. Luultavasti näiden kauheimpienkin esimerkkien tarkoitusperät ovat olleet ihan hyvät, mutta kohderyhmän ymmärrys vain on ollut aivan liian hataralla pohjalla.

Jos urheiluviestinnässä on kaksi erillistä linjaa, faniuden (miehinen) perusmalli ja sen poikkeama, korostuu kahtiajako ja naisten toiseus entisestään. Sama asetelma toistuu myös kielenkäytössä: on jääkiekkoa ja naiskiekkoa, kisat ja naisten kisat, ihan normaali pelipäivä ja ladies’ night.

Kaiken lisäksi stereotypiat eivät ole haitallisia vain yhdelle kohderyhmälle: aina kun naisille tarjotaan pelkästään strassialushousuja ja kuohuvaa, vahvistetaan myös mielikuvaa, että jokaiselle miehelle maistuu keskiolut ja nakkimuki.



Ei erityiskohtelua vaan aitoa mukaan ottamista

Kohderyhmä ei yleensä odota erityiskohtelua vaan mukaan ottamista. Tunnetta, että fani on tervetullut katsomoon, seuraan tai vaikka kannattajatuoteostoksille ihan sellaisena kuin on.

Naisten osallistumista urheilutapahtumiin luotaavissa tutkimuksissakin on osoitettu, että naisfanien toiveet eivät ole maailmaa mullistavia: kynnys urheilutapahtumaan tulemisesta madaltuisi, jos tarjolla olisi omalle koolle sopivia tavallisia fanipaitoja ja riittävästi vessoja. (Lisäksi toivelistalla varsin korkealla on toive mahdollisuus nauttia pelistä ilman seksuaalista häirintää tai faniuden kyseenalaistamista.)

Miten naiset (tai tarkemmin ottaen jokin tietty naisia sisältävä kohderyhmä, sillä naisia ei voi niputtaa tietenkään yhteen ryhmään pelkän sukupuolensa perusteella) sitten kannattaisi ottaa huomioon omassa viestinnässä, markkinoinnissa ja palveluiden kehittämisessä?

Tässä muutama hyvä lähtökohta kohderyhmätietoiseen tekemiseen:


1: Tunne kohderyhmäsi

Hyödynnä dataa ja tutustu kohdeyleisöösi perinpohjin. Missä kanavissa kohderyhmä viettää aikaa? Millaisia sisältöjä he kuluttavat? Keitä he seuraavat? Mikä heille on tärkeää?

Urheilutapahtumat eivät kilpaile vain toistensa kanssa, vaan ihmisten rajallisen vapaa-ajan kimpussa ovat niin netin suoratoistopalvelut, harrastukset kuin leffassa käynti. Mitä sellaista voit tarjota, mitä kohderyhmä haluaa mutta mitä muut eivät voi tarjota?


2: Jos et tiedä, kysy

Jos et ole varma, millaiset asiat saisivat uuden kohderyhmän katsomoon, kysy kohdeyleisöltä itseltään! Pyydä joukko kiinnostavia kohderyhmän edustajia matsiin ja kysy palautetta jälkikäteen. Mikä toimii, mikä ei? Missä kanavissa he haluaisivat saada tietoa?  


3: Ole johdonmukainen

Yksittäinen tempaus tai somelähtö ei vielä ole kohderyhmän huomioimista. Jos yhtenä päivänä somessa on pinkkiä ja ruusuja mutta kaikki muut päivät viestintä on äijäkerhoa, uusi yleisö näkee kyllä nopeasti kalasteluyrityksen taakse.

Tarkastele kaikkea viestintää ja markkinointia kriittisesti: Miltä tämä näyttää ulkopuolisen silmin? Onko sisältö ymmärrettävää ja mukaan kutsuvaa? Kiinnitä erityistä huomiota representaatioon: miten ihmisiä kuvataan teksteissä ja kuvissa? Onko meillä kanavissa yhtään kuvaa naisista – ja jos on, ovathan he aktiivisia toimijoita ja onhan heillä vaatetta päällä?


4: Keskity asiakaspolkuun

Jotta viestintä olisi taloudellisesti kannattavaa, kiinnostus pitää jalostaa faniudeksi ja fanius edelleen kassakoneen kilahdukseksi. Tarkastele siis erityisesti uuden kohderyhmän asiakaspolkua. Mitä tapahtuu, kun kiinnostunut kokeilija tulee urheilutapahtumaan? Miten saamme hänet kiinni, jotta hän tulisi toistekin?

Hyödynnä digitaalisen mainonnan mahdollisuuksia esimerkiksi retargetointiin ja suunnittele asiakaspolku, jolla asiakkaan on helppo kulkea.


5: Ota kumppanit mukaan

Kohderyhmän tavoittamisessa tärkeintä on olla läsnä niissä kanavissa ja sellaisilla tavoilla, jotka ovat mieluisia kohderyhmälle, ei viestijälle itselleen. Jos omat rahkeet eivät riitä sisällöntuotantoon ja aktiiviseen läsnäoloon uuden kohderyhmän kanavissa, kannattaa avuksi pyytää vaikkapa oman seuran tai lajin tähdet sekä erityisesti yrityskumppanit. Uusien kohderyhmien tavoittaminen on myös mainio paikka uusien yrityskumppanuuksien solmimiselle.

Yhteistyössä on voimaa. Yhteinen viesti on vahvempi, ja brändillä saattaa olla myös osaamista, resursseja ja kohderyhmäymmärrystä, jota urheilupuoli kipeästi tarvitsee. On myös monta hyvää syytä sille, miksi naisfanien sitouttaminen kiinnostaa myös brändiä. Kuten Sponsorointi ja urheilumarkkinointi 2022 -raportistamme käy ilmi, 43 prosenttia urheilufaneista kertoo ostaneensa urheilijan tai seuran mainostamia tuotteita tai palveluita. Kuka ei näin kovien lukujen valossa haluaisi kasvattaa ja monipuolistaa fanikuntaa?


Lisää luettavaa:
Tasa-arvoa urheilukuvastoon: vinkkejä yhdenvertaiseen urheiluviestintään
5 hyvää ja tutkittua syytä panostaa naisten urheiluun

The post Laitetaanko nakkimuki vai glitterstringit eli miksi kohderyhmäajattelu on välillä niin vaikeaa appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>
https://10.fi/nakkimuki-vai-glitterstringit-kohderyhmaajattelu-urheilussa/feed/ 0 13040
Uskotko, että urheilu on markkinoijan rahan haaskaamista? Et ole yksin https://10.fi/onko-urheilu-markkinoijan-rahan-haaskaamista/ https://10.fi/onko-urheilu-markkinoijan-rahan-haaskaamista/#respond Tue, 19 Apr 2022 05:00:00 +0000 https://10.fi/?p=12872 Markkinoijan näkökulmasta urheilu on usein isojen rahasummien syytämistä firman johdon suosikkilajeihin ilman odotuksia hyödystä, kertoo 10.fin Tiina Tikkinen.  Olen päätynyt urheilun pariin markkinoijan hattu päässä, en rakkaudesta lajiin. Olen aina urheillut itse, mutta jostain syystä en ole syttynyt urheilun seuraamiselle. Oman lapseni jalkapallopelitkin tuntuvat minusta liian pitkiltä. Silti tai juurikin siksi urheilun maailmaan sukeltaminen urheilumarkkinoinnin […]

The post Uskotko, että urheilu on markkinoijan rahan haaskaamista? Et ole yksin appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>

Markkinoijan näkökulmasta urheilu on usein isojen rahasummien syytämistä firman johdon suosikkilajeihin ilman odotuksia hyödystä, kertoo 10.fin Tiina Tikkinen. 

Olen päätynyt urheilun pariin markkinoijan hattu päässä, en rakkaudesta lajiin. Olen aina urheillut itse, mutta jostain syystä en ole syttynyt urheilun seuraamiselle. Oman lapseni jalkapallopelitkin tuntuvat minusta liian pitkiltä.

Silti tai juurikin siksi urheilun maailmaan sukeltaminen urheilumarkkinoinnin startupissa on ollut silmiä avaava kokemus. Olen monta kertaa joutunut hylkäämään vanhoja pinttyneitä ja pölyttyneitä oletuksiani siitä, millaista urheilumarkkinointi tänä päivänä voi oikeasti olla.

Ensinnäkin oletin ja tiedän että en ole näiden ennakko-odotusteni kanssa yksin että urheilumarkkinointi on yhtä kuin sponsorointi. Ja se taas mielessäni tarkoitti isojen rahasummien syytämistä firman johdon suosikkilajeihin ilman hyötyjen mittaamista tai edes odotuksia mahdollisista hyödyistä.

Olin kuitenkin kiinnostunut urheilijoista vaikuttajina ja urheilusta mediaympäristönä, joten uskaltauduin ennakkoluuloistani huolimatta mukaan urheilun maailmaan. Siihen perehdyttyäni olen joutunut myöntämään, että meidän markkinoijien käsitystä urheilusta on syytäkin ravistella.

Urheilumarkkinoinnissa on kyse tavoitteellisista kumppanuuksista, ei rahan antamisesta

Moni markkinoija näkee sponsoroinnin edelleen yksisuuntaisena: yksi antaa rahaa, toinen ottaa sitä vastaan. Vastineeksi laitetaan yrityksen logo kentän laitaan tai puseroon.

Tätä mieltä olin minäkin, kunnes eksyin syvälle urheilun digitaalisiin mahdollisuuksiin. Sponsoroinnin sijaan haluankin puhua urheilumarkkinoinnista. Se on markkinointia siinä missä muukin markkinointi, mutta urheilun kontekstissa, johon liittyy poikkeuksellisen vahvoja tarinoita ja tunteita. Ja kuten muutakin markkinointia, sille pitää pystyä asettamaan tavoitteita ja mittareita.

Vaikuttajamarkkinoinnista on tullut tärkeä osa yritysten markkinointimixiä. Se on myös tulokulma, jonka kautta yhä useampi markkinoija tulee astuneeksi urheilumarkkinoinnin maailmaan. Urheilijat ovat sitouttavia ja laajoja, usein kansainvälisiä yleisöjä tavoittavia somevaikuttajia, joiden potentiaalia ei ole vielä hyödynnetty täysimittaisesti. Tätä kautta urheilumarkkinointiakin on alettu tehdä tavoitteellisemmin ja tuloksia mitaten.

Urheiluun voi panostaa vaikkei se markkinoijaa henkilökohtaisesti kiinnostaisikaan

Jokainen markkinoija tietää, että työtä tehdessään hänen pitää unohtaa omat mieltymyksensä ja hypätä kuluttajan saappaisiin. Vaikkei printtilehteä itse lukisikaan, valitaan sanomalehden etusivu mediamixiin jos kohderyhmä sitä lukee.

Sama ajattelu ei jostain syystä päde urheiluun. Moni markkinoija ohittaa toimivan, kasvavan ja kilpailukykyisesti hinnoitellun markkinointikeinon vain siitä syystä, että ei ole itse henkilökohtaisesti kiinnostunut urheilusta.

Minäkään en ole “urheiluihminen” siinä mielessä, että liimautuisin aina television ääreen arvokisojen aikaan tai huutaisin ääntäni käheäksi katsomossa. Urheiluun hypättyäni olen kuitenkin huomannut innostuneeni siitä, millainen brändinrakennuksen mahdollisuus  se on yrityksille.

Kun markkinoijana mietin urheilun tavoittavuutta, urheilijoihin liitettyjä positiivisia mielikuvia ja sitä, kuinka helposti media kiinnostuu urheilusta ja urheilijoista, on urheilusta vaikea olla kiinnostumatta. Urheilu on alusta, jonka kautta, edellä mainituista syistä, saa helposti huomattavasti suuremman yleisön kuin mitä oli ostanut ja vielä poikkeuksellisen innostuneessa ja fanittavassa mielentilassa moniin muihin medioihin verrattuna.

Sama ajatus innostuksesta markkinointipäätösten perustana toimii tietenkin myös toisin päin: markkinointiin liittyviä valintoja ei pitäisi tehdä sen perusteella, mistä lajeista yhtiön johtoportaassa satutaan pitämään. Markkinointipäätösten pitäisi perustua aina dataan ja yleisön tarpeisiin sekä heidän käyttämiinsä kanaviin sekä urheilun tapauksessa heidät tavoittaviin urheilijoihin.

Urheilu on mediaa siinä missä muukin

Markkinoijana urheilun maailmassa olen toki huomannut myös paljon asioita, joita urheiluyhteisön pitää saada kuntoon, jotta tavoitteelliset markkinoijat voivat suhtautua urheiluun tasavertaisena vaihtoehtona muihin keinoihin ja kanaviin verrattuha.

Etenkin mittaaminen ja raportointi ovat edelleen haastavia asioita monelle urheilutoimijalle. Itse mediamaailmasta ponnistavana olen tottunut vertailemaan eri kanavia lukujen kautta, suhtautumaan kaikkeen mediatilana. Urheilupuolella tämä tuntuu olevan monesti tabu enkä tosiaan ymmärrä miksi. Itsensä mieltäminen mediaksi ei tarkoita itsensä myymistä kenelle tahansa vaan oman näkyvyyden fiksua kaupallistamista.

Urheilun kiinnostavuuden kasvusta markkinoijien silmissä kertoo etenkin se, että yhä useampi mediatoimisto on alkanut pohtia, miten urheilu otetaan osaksi mediamixiä. Tässä pelissä perinteiset perustelut urheilun yhteiskunnallisesta roolista ja koskettavista tarinoista eivät riitä, vaan tarvitaan kovia tavoitteita ja mittareita.

 

On siis aika muuttaa mielikuvaa siitä, mitä markkinoijat ja urheilijat voivat saada yhdessä aikaan. Tässä kaikilla osapuolilla on tärkeä rooli. Aloitetaan vaikka siitä, että puhutaan yksisuuntaisen sponsoroinnin sijaan tavoitteellisesta, mitattavasta ja kaikkia osapuolia hyödyttävästä urheilumarkkinoinnista.

Haluatko kuulla lisää urheilun roolista markkinoijan mediamixissä? Katso Urheilu ja urheilijat mediana -webinaari!

The post Uskotko, että urheilu on markkinoijan rahan haaskaamista? Et ole yksin appeared first on Urheilumarkkinointihubi 10.fi.

]]>
https://10.fi/onko-urheilu-markkinoijan-rahan-haaskaamista/feed/ 0 12872